21 жовтня 2023, 12:00, Світ

Китай затвердив ГМО-кукурудзу та сою: у світі очікують зниження цін на зерно

Китай схвалив 37 сортів генетично модифікованої кукурудзи та 14 ГМО-сої, що наблизило його до комерційних посівів ГМО-культур. Це рішення може мати значний вплив на світовий ринок зерна, оскільки Китай є найбільшим у світі імпортером кукурудзи та сої, інформує Reuters

Перелік, схвалений Міністерством сільського господарства і сільських справ Китаю, включає сорти кукурудзи, що належать Yuan Longping High-tech Agriculture Co, Syngenta і Dabeinong. Ці сорти підвищують врожайність, що може призвести до скорочення імпорту зерна з боку Китаю.

«Очікується, що рівень проникнення генетично модифікованого насіння кукурудзи сягне піку в 90% у найближчі п'ять років або близько того», — заявили аналітики Tianfeng Agriculture.

Пекін тривалий час дотримувався обережного підходу до ГМО-технологій, але останніми роками неухильно рухається до відкриття ринку. У 2019 р. Китай схвалив перші ГМО-культури, а у 2022 р. кількість схвалених сортів зросла до 51.

«Широкомасштабні випробування ГМО-сої та кукурудзи були проведені у 20 округах у п'яти провінціях цього року, які показали гарні результати. Список схвалених сортів відкритий для громадського обговорення до 15 листопада»,  — йдеться в повідомленні міністерства.

Очікується, що Пекін, як і раніше, контролюватиме територію, яка буде засіяна ГМО-культурами. Однак рішення про схвалення ГМО-кукурудзи та сої є значним кроком уперед для Китаю і може призвести до зниження цін на зерно і покращення продовольчої безпеки у світі.

Читайте також:

Китай закупив в України великі партії кормової кукурудзи — трейдери

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.