20 жовтня 2023, 17:00, Україна

В Дунайських портах силовики блокують завантаження 55 суден — трейдери

В Ізмаїлі наразі понад 40 суден не можуть вантажитися через перевірки та невидачу ВМД. В Рені — близько 15 суден. На всіх терміналах у портах Дунаю перебувають представники Державного бюро розслідувань, СБУ та Нацполіції.

Про це йдеться у матеріалі «У дунайських портах шукають «кешове зерно». Що буде з експортом?» на Latifundist.com.

За інформацією трейдерів, які працюють у портах Дунаю, зараз там неможливо завантажувати судна з відкритими митними деклараціями для експортерів з 2-ю формою (оплата готівкою). Їм ставлять умову — зареєструвати ПДВ. Ті, компанії, які працюють з постачальниками по безготівковому рахунку (1-форма) можуть відвантажувати свою продукцію.

Однак один із трейдерів, який працює в Рені та Ізмаїлі, на умовах анонімності повідомив, що навіть якщо компанія і працює по 1-формі, її експортну роботу все одно блокують — не оформляють нові вантажні митні декларації (ВМД).

Крім того, не дають доручення і на вже оформленні вантажні митні декларації, посилаючись на силові органи та розпорядження голови Одеської ВЦА Олега Кіпера.

«Від нас вимагають надати податкові накладні. Але ви ж розумієте, що агровиробник має 15-45 днів, щоб зареєструвати податкову накладну. І часто він це робить в останній день. Тобто товар вже експортується, а реєстрація податкових накладних відбувається пізніше. І це нормальна практика. Наприклад, ми заплатили сьогодні, а аграрій зареєструє податкову тільки у кінці листопада. Тому ми зараз  фізично не можемо її отримати і надати перевіряючим органам», — пояснив трейдер.

За його словами, Митним кодексом не передбачено надання податкових накладних для оформлення експортного вантажу.

Раніше ми писали, що протягом останніх двох тижнів українська влада посилила контроль над контрабандними схемами в мілководних портах. Це призвело до неможливості завантажувати судна з відкритими митними деклараціями для експортерів з 2-ою формою (оплата готівкою).

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.