30 жовтня 2023, 15:30, Україна

В окремих регіонах посіви озимих можуть увійти у зиму слаборозвинутими — фахівці

На переважній частині території країни пройшли дощі різного характеру та інтенсивності, які суттєво покращили запаси продуктивної вологи у ґрунті. Про це пише Kurkul.com з посиланням на дані «Аналітичної довідки щодо агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур» від фахівців НААН.

У результаті дощів, які пройшли у другій декаді жовтня, станом на 20 жовтня за даними Укргідрометцентру запаси продуктивної вологи у 0-20 см шарі ґрунту під озимими культурами, на більшості площ країни оцінювалися як достатні та оптимальні (21-30 мм продуктивної вологи і більше). На окремих площах Закарпатської та Івано-Франківської областей відмічалося перезволоження орного шару ґрунту.

Недостатнє (11-20 мм продуктивної вологи) зволоження ґрунту було на більшості площ центральних, Харківської, окремих площах північних, Рівненської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської областей. Незадовільне зволоження 0-20 см шару ґрунту (менш як 10 мм продуктивної вологи) залишалося у більшості районів Миколаївської та місцями у Дніпропетровській та Кіровоградській областях. В Одеській області орний шар ґрунту був зовсім сухий.

«Агрометеорологічні умови останніх двох декад жовтня сприятливо вплинули на раніше засіяні площі озимими культурами, якщо у листопаді буде порівняно тепла погода, як це було торік, стан посівів істотно покращиться. Якщо ж вегетація озимини припиниться на початку листопада (середні багаторічні строки), то посіви увійдуть у зиму слаборозвинутими і їх перезимівля ускладниться», — додали фахівці НААН.

Читайте також: Майже всі культури цьогоріч були збитковими — фермер

Так, за спостереженнями науковців ННЦ «Інститут землеробства НААН» за середніми багаторічними даними на Київщині озимина припиняє вегетацію 30 жовтня — 2 листопада. Нинішнього року, за умов припинення вегетації у такі строки, беручи до уваги фактичний стан рослин та прогноз погоди надалі, можна очікувати, що на більшості площ озимі культури увійдуть у зиму у фазі «3-й листок» та «початок кущіння», на пізніх посівах — «утворення сходів».

За експертною оцінкою площа озимих культур у слаборозвиненому стані на початок зими (за умови температурного фону близького до норми) у середньому у Київській області може скласти близько 10-15%. 

Судячи з того, що середня багаторічна дата припинення вегетації озимої пшениці у Дніпропетровській області становить 5-11 листопада, прогнозовано існує велика ймовірність, що на частині жовтневих посівів для розвитку рослин не вистачить тепла і рослини можуть закінчити вегетацію у слаборозвиненому стані, або ж не утворивши сходів взагалі.

У цілому стан посівів на більшості площ України оцінюється як добрий та задовільний.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.