8 листопада 2023, 16:00, Україна

Україна не виконуватиме умови, які вимагають польські страйкарі-перевізники

Україна не має наміру навіть обговорювати повернення до дозвільної системи, що вимагають польські страйкарі-перевізники. Угода про лібералізацію вантажних перевезень була ратифікована та погоджена усіма членами ЄС і підписана між Європейським союзом та Україною, а не якоюсь окремою країною.

Про це повідомив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

«Головною причиною підписання Угоди про вантажні перевезення автомобільним транспортом були порушення Угоди про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Війна лише прискорила цей процес, за що ми вдячні усім нашим сусідам та партнерам», —  повідомив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

Найєм пояснив, що Угода про ЗВТ забороняє погіршувати умови взаємного доступу на ринок, тоді як Польща надала Україні 2016 р. квоту 200 тис. дозволів, у 2021 р. — 120 тис., за зростання загального товарообігу з країнами ЄС майже на 45%.

Голова Держагентства додав, що Польща також прямо порушувала права України, зокрема статтю 5 «Свобода транзиту» Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, до якої Україна приєдналася 05 лютого 2008 року, що передбачає свободу транзиту через територію кожної сторони за маршрутами, найбільш зручними для міжнародного транзиту.

Лише 2021 року. через кризу з польськими дозволами Україна втратила до 500 млн євро тільки тому, що дозволи елементарно закінчилися, а нові польська сторона давати відмовилася. Ринок тоді просто став.

Найєм наголосив, що дозвільна система була штучним бар'єром для здійснення вільної торгівлі, обмежуючи не лише двосторонню торгівлю, а й транзит українських товарів до країн ЄС.

Нагадаємо, що 6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною в Гребенному, Дорогуську та Корчовій.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.