16 листопада 2023, 08:30, Україна

Найкраще серед альтернативного палива себе показує соняшникове лушпиння — експерт

Альтернативне паливо стає все популярнішим в агросекторі. І якщо раніше воно розглядалося як більш екологічне, то зараз — це не лише про екологію. Альтернатива — це використання побутових продуктів, суміжних продуктів, відходів виробництва для заощадження.

Про це розповів комерційний директор ГК «Крамар» Олександр Кухарь, в інтерв'ю «Олександр Кухарь: Тепер при будівництві елеваторів одразу закладають використання альтернативного палива».

За його словами, альтернатива дає економію та незалежність від відсутності газу, вугілля, електроенергії, опалення. Використовуючи її компанії можуть вижити в умовах сьогоднішнього ринку.

«Найкраще серед альтернативного палива себе показує соняшникове лушпиння. Цінність соняшникових пелет досить висока, бо вони мають високу щільність, а в їхньому складі відсутня волога», — зазначив Олександр Кухарь.

За його словами, використання пелет з соняшникового лушпиння має ряд переваг.

Найголовніше — це високий показник енергоконцентрації. Теплотворна здатність пелети — 4,5 кВт /кг, — цю кількість можна порівняти з вугіллям. А поряд з деревиною теплотворна здатність пелети в 1,6 раза вища.

При згорянні 1000 кг пелети з лушпиння соняшника виділяється стільки ж теплової енергії, як при спалюванні:

  • 685 л топкового мазуту;
  • 500 л дизельного пального;
  • 479 мЗ природного газу;
  • 1600 кг деревини.

Пелети легко зберігати. Вони мають низьку займистість, тому їх можна складувати близько до опалювальних об’єктів. Пелети не вимагають спеціальних умов на складі, не поглинають вологу, і їхня здатність віддавати тепло не зменшується після довгого зберігання. Таке паливо займає мало місця, воно легке, зручне при транспортуванні і використанні.

І екологія. Паливні пелети — безпечний і екологічно чистий вид палива. При спалюванні виділяється така ж кількість СО2, як і при природному розкладанні біомаси. Пелети виготовляють без «хімії»: просто пресують лушпиння під високим тиском.

Замовити пелети можна за тел.: +38 (067) 233-32-72.

Читайте також: Компанія Крамар планує збудувати ще один завод із виробництва комбікормів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.