18 листопада 2023, 12:00, Україна

На Сумщині фермер відмовився від вирощування пшениці

Незважаючи на хороші показники врожайності 6 т/га і незначне зростання собівартості га — до 27 тис. грн/га, фермер Вадим Свєтлов відмовлятиметься від вирощування пшениці. Про це власник ФГ «Светлова» розповів в інтерв'ю «Вадим Свєтлов: Таку врожайність гречки не отримували навіть у профільному інституті» на Kurkul.com.

«Ми не вирощуватимемо пшеницю, адже через здорожчання логістики маємо втрати — близько 1 тис. грн на тонні. Вартість тонни пшениці зараз, умовно, $140, з яких $70 — логістика, а собівартість тонни пшениці — $100. Тому виходить в мінус $30 на тонні продаємо», — ділиться своїми підрахунками фермер.

Читайте також: Олександр Крамар: Нам не потрібні роки, щоб наздогнати Європу

За його словами,  держава поки не має розроблених механізм, напрацювань щодо якихось програм чи дотацій, направлених на вирішення цієї ситуації. 

«Знаєте, ми думали, що той рік був важким, але ні — цей рік є важчим. Незрозуміло взагалі, яка буде картина при реалізації», — каже Вадим Свєтлов.

Його господарство знаходиться за 15 км від кордону з країною-агресором. І дуже небезпечно навіть зберігати зерно. Хоча через ринкову ціну урожай доводиться тримати у сховищах.

«Зараз такі часи, що фермерам  треба більше працювати головою. Все рахувати у конкретних цифрах — шукати нестандартні рішення і зважати на ризики», — додав Вадим Свєтлов.

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.