23 листопада 2023, 14:30, Україна

В Україні вперше заклали експериментальні ділянки озимого льону

У трьох областях України заклали експериментальні ділянки озимого льону французької селекції. Про це розповів ініціатор проєкту MA'RIJANNI HEMP INDUSTRIAL PARK Мішель Терещенко, пише Укрінформ.

«Це перший експеримент з озимим льоном в Україні. Цей льон французької селекції може бути добре адаптований до змін клімату, коли взимку менше холоду, а навесні — тепло та сухо. Зараз треба змінювати структуру озимих культур з огляду на клімат», — пояснив Мішель Терещенко.

Плантації озимого льону заклали у першій декаді жовтня в Житомирський, Тернопільській та Сумській областях. 

«Льон-довгунець фактично зник в Україні, бо його не можна сіяти раніше кінця квітня. Натомість французи можуть висівати його у лютому-березні. У нас в період росту льону температура може бути вищою 30 градусів, а такі умови блокують ріст цієї культури, бо вона не любить спеки та засухи. Відтак, льон виростає висотою 30-40 см, а це економічно не вигідно. Якщо це озимий льон, то його коренева система формується восени, а фаза швидкого росту може припасти на кінець квітня — початок травня, коли в Україні ще немає високих температур, тому льон може вирости до 90 см-1 м. Це все ми зможемо перевірити навесні», — додав Мішель Терещенко.

Читати за темою: Експерт розповів, чи вигідно вирощувати нішеві культури в Україні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.