26 листопада 2023, 15:00, Світ

Німецькі фермери: дотації — це не панацея

Німецькі фермери отримують дотації від держави, але вони становлять лише 2% від обороту. Основні витрати на виробництво фермери мають покривати самі. Про це розповів Хольгер Ваґнер, власник ферми в Німеччині, яка розташована в передмісті Гайльброна в ексклюзивному інтерв`ю SuperAgronom.com

«У нас немає такої системи, щоб держава надавала якісь «підйомні» для початку бізнесу, наприклад. Також усі витрати на виробництво ми маємо заробити самі. Лише системна робота з родючістю ґрунту, з технологіями, можуть збільшити заробітки», — зазначив Хольгер Ваґнер.

Фермери, які вкладають у землю ресурси та дотримуються технологій, можуть планувати урожай і свої прибутки. За словами аграрія, чим краще підготовлений ґрунт і чим більше в ньому необхідних елементів, тим точніше можна розрахувати витрати, визначити технології та розпланувати урожай. 

 «Завдяки тому, що ми давно господарюємо на цій землі, вже чітко відпрацювали усі технологічні схеми, ми щорічно можемо розраховувати, наприклад, на 9-10 т/га пшениці», — розповів Хольгер Ваґнері.

За його словами, у Німеччині не так просто розпочати фермерський бізнес. Без сертифіката про проходження 3-річного спеціалізованого навчання дозвіл на ведення діяльності отримати неможливо. В тому числі на застосування добрив, пестицидів, іншої агрохімії. Такий сертифікат — обов’язковий у переліку документів для відкриття і реєстрації бізнесу.

«Будь-який фермер-початківець повинен скласти бізнес-план, що, де, скільки він вироблятиме й вирощуватиме. Щоб допомогти фермерам у розробці бізнес-плану, тут діють спеціальні установи. Вони надають консультації з питань організації виробництва та технологій», — додав аграрій.

До них можуть звернутися як початківці фермери, так і досвідчені виробники. Наприклад, якщо фермер хоче посіяти пшеницю після кукурудзи, то фахівці установи розкажуть йому, які моменти слід врахувати.

«У цих же агентствах вам порадять, які пестициди і міндобрива, в яких кількостях застосовувати в певних ситуаціях. Який обробіток ґрунту краще застосувати. Якщо трапляються якісь проблеми з посівами на полях, то яких заходів потрібно вживати», — розповів про умови отримання дотацій фермерам в Німеччині Хольгер Ваґнері.

Натомість українські фермери отримують бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення (1 га) для провадження сільськогосподарської діяльності та спеціальну бюджетну дотацію за утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності.

Щодо умов для українського фермера, то аби отримати державну підтримку, фермери повинні відповідати таким вимогам:

  • мати у власності або користуванні від 1 до 120 га землі сільськогосподарського призначення;
  • мати у власності від 3 до 100 голів великої рогатої худоби (корів), ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.

Читайте також:

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.