28 листопада 2023, 16:00, Зерно

росія може заборонити експорт основних зернових культур

В уряді рф допускають запровадження заборони на експорт основних зернових культур — пшениці, ячменю, кукурудзи та жита. Про це пише apk-inform.com.

«За даними Мінсільгоспу рф, критично низький рівень залишків зернових — 10 млн тонн, їх вистачить приблизно на 1,5 місяця. Він розрахований на основі річного споживання в росії, який становить 80–85 млн тонн зернових», — йдеться в протоколі робочої групи з нетарифних заходів регулювання в зовнішній торгівлі підкомісії з митно-тарифного та нетарифного регулювання.

За підсумками обговорень робочою групою «визнано доцільним здійснення Мінсільгоспом щомісячного моніторингу залишків зернових та в разі виявлення скорочення до критично низького рівня рекомендувати Мінсільгоспу в максимально короткий термін підготувати та направити до Мінпромторгу та Мінекономрозвитку пропозицію щодо встановлення тимчасової заборони на вивезення зернових культур із рф.

Також у документі наголошується, що в разі надходження такої інформації від Мінсільгоспу в міністерствах мають розглянути її в тижневий термін.

При цьому у відомстві зазначили, що з урахуванням великих перехідних залишків минулого року і високого врожаю 2023 р. рф має достатні запаси для забезпечення продбезпеки.

Нагадаємо, росія виштовхала Україну з дуже багатьох ринків збуту, зокрема, пшениці.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.