2 грудня 2023, 09:00, Україна

Рибна ферма запускає виробництво білкового концентрату з личинок Чорної львинки

Рибна ферма Catfish from Pavlysh — «Сом з Павлиша», яка спеціалізується на вирощуванні кларієвого сома, цьогоріч відкрила новий напрямок у роботі. Про це пише газета «Придніпров'я».

Так, ферма впровадила ідею промислового вирощування личинок комахи під назвою «Чорна львинка» та виготовлення білкового концентрату з неї, як замінника рибного борошна для недорогих високопоживних та збалансованих кормів, що можуть використовуватись не лише в рибній галузі, а й для відгодівлі птиці, свиней.

Кошти на ідею фермери отримали написавши грантовий проєкт.

«Чорна львинка» — це теплолюбна муха, але дуже незвичайна, вона одна з найбільш корисних двокрилих комах у світі. Отримання личинок, як поживного і в кілька разів дешевшого за інші аналоги корму, не потребує великих затрат та технологічності. Ця унікальна комаха дає і корм, і може виступати як біологічний асенізатор у переробці відходів, даючи безцінний для вирощування рослин субстрат. А ще в результаті життєдіяльності личинок виділяється тепло», — розповів організатор виробництва Олександр Новохатко.

Ланцюжок виробництва вже працює на повну і для цього потрібно лише кілька механічних пристосувань, бокси для комах і в якості їжі для них — пшеничні висівки та вода.
Личинки можуть згодовуватися як у свіжому, так і в замороженому вигляді. На черзі — освоєння виробництва борошна з них.

«Думаю, що ця ідея допоможе не тільки нашій фермі, а можливо, і всій рибній галузі України. Бо дешевшого і простішого у виробництві збалансованого корму, ніж «Чорна львинка», просто важко уявити», — розповів керівник ферми «Сом з Павлиша». 

За словами фермера, личинками годують: рибу, раків, креветки; курей, гусей та інших свійських птиць; свиней.

Крім того, личинка може переробляти відходи від свійських птахів.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.