30 листопада 2023, 17:00, Україна

Африканська чума свиней продовжує ширитись регіонами України

Африканська чума свиней (АЧС) продовжує ширитись регіонами України. За останній тиждень АЧС фіксували у трьох областях. Про це пише Kurkul.com з посиланням на Держпродспоживслужбу.

Інших 23 свиней, що знаходились у загоні, вбили, а трупи, інвентар та дерев'яні конструкції — спалили. Місце утримання та спалення тварин піддали дезінфекції.

Біля епіцентру спалаху хвороби встановили карантинний пост.

  • У 35 трупів поросят віком 1-2 місяці, яких виявлено 24 листопада у Миколаївській області на узбіччі дороги Кропивницьке — Платонове (Е-584), неподалік села Миколаївське Первомайського району, діагностовано африканську чуму свиней (АЧС).

Встановлено епізоотичне вогнище визначено місце, де знайшли трупи поросят (узбіччі дороги Кропивницьке-Платонове (Е-584), за 1,3 км від с. Миколаївське, Врадіївської ТГ, Первомайського району, Миколаївської області).

До зони захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища до якої включили с. Новомиколаївське, Врадіївської ТГ, Первомайського району, Миколаївської області.

До зони нагляду радіусом 2 км від зовнішніх меж зони захисту, до якої увійшли населені пункти с. Доброжанівка, с. Михайлівка, с. Мар’янівка, с. Краснівка Врадіївської ТГ, Первомайського району, Миколаївської області.

  • Також 24 листопада загинула одна свиня в особистому підсобному господарстві в селі Дмитрівка Дмитрівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, де всього утримувалося 86 голів. Дослідження підтвердила африканську чуму свиней.

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на території особистого підсобного господарства (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводять спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.

Нагадаємо, у листопаді також двічі фіксували випадки АЧС на Київщині.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.