14 грудня 2023, 17:00, Україна

Загрозливих явищ для перезимівлі озимих не спостерігається — Укргідрометцентр

Упродовж першої декади грудня озимі культури в Україні на більшості площ знаходилися в стані зимового спокою, загрозливих явищ для їх перезимівлі не спостерігалося. Про це розповіли фахівці Укргідрометцентру.

При цьому уточнюється, що на початку декади внаслідок зниження середньодобової температури повітря в південних районах Одеської області було відмічено припинення вегетації озимих культур у фазах сходи та кущіння.

«У найхолодніші дні мінімальна температура ґрунту на глибині вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав у більшості областей знижувалася до мінус 1-5°C, місцями в західних, Чернігівській, Полтавській, Дніпропетровській, Донецькій, Херсонській та Миколаївській областях — до 0°C — плюс 1°C», — додали фахівці.

Проте за розрахунками агрометеорологів, критична температура вимерзання становила: для озимої пшениці у фазі сходів — -11-15°C, 3-го листка — -13-15°C, кущіння — -14-17°C, озимого жита — -14-17°C, озимого ячменю, ріпаку — -10-12°C.

«Внаслідок температурних коливань на окремих полях Дніпропетровської області відмічалося утворення притертої льодяної кірки товщиною до 9 мм», — підсумували в Укргідрометцентрі.

Читайте також: Озимі культури остаточно перейшли у фазу зимового спокою — НААН 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.