15 грудня 2023, 08:30, Світ

Польські аграрії подекуди продовжують сіяти озиму пшеницю в грудні

Польські аграрії подекуди продовжують сіяти озиму пшеницю і в грудні. Загалом така пізня сівба можлива, проте несе багато ризиків. Про це пише SuperAgronom.com.

До того ж умови поточного року, порівняно з попередніми, досить несприятливі до такої практики. Основною проблемою є висока вологість ґрунту та занадто низька його температура. У цій ситуації також є ризик того, що рослини не пройдуть період яровизації. 

Як зазначається, в останні роки зустрічаються випадки сівби в кінці листопада або на початку грудня. Якщо її вдавалося проводити за хороших ґрунтово-температурних умов, зима була м’якою, а розподіл весняних опадів сприятливим, такі посіви давали пристойні врожаї. Однак цього року ситуація зовсім інша.

«Зима прийшла рано, випав сніг, були морози. Ґрунт також охолонув і вегетація припинилася. Проте це не стало перешкодою для ризикованих людей. В інтернеті можна знайти відео, як проводили сівбу навіть на засніжених полях. Сівалка працювала на свіжообробленому ґрунті. Інший приклад — після пізнього збирання буряків, яке продовжувалося навіть у сніг, використовували ґрунтообробні агрегати та сівалку. Виглядає ефектно, але чи є в цьому сенс?», — йдеться у повідомленні 

Як зазначає Рафал Марцінковський, експерт польської насіннєвої компанії HR Strzelce, озима пшениця порівняно з іншими озимими зерновими, такими як тритикале чи жито, має нижчі вимоги до яровизації, і це, серед іншого, робить її найкращою для пізньої сівби.

За його словами, дуже пізній висів озимої пшениці за теплої й короткої зими може призвести до недостатнього часу для повної яровизації, що призведе до того, що рослини не перейдуть у генеративну фазу — фазу колосіння та цвітіння.

«В озимої пшениці період повної яровизації займає близько 8 тижнів при середній температурі 4-6°C. Відсутність переходу в генеративну фазу означатиме, що навесні озима пшениця не увійде у фазу стеблування і не дасть колосових пагонів, натомість процес кущення відбуватиметься інтенсивно, і поле буде нагадувати щільну, компактну, зелену галявину», — пояснив фахівець. 

Читати за темою: Озимі культури остаточно перейшли у фазу зимового спокою — НААН

Важливим фактором успіху пізніх термінів сівби пшениці є також достатня схожість насіння та поява сходів. На проростання насіння в ґрунті впливає багато факторів, зокрема вологість, аерація та глибина висіву. Однак найбільш критичним фактором є його температура.

«Для того, щоб почалися біохімічні процеси, пов’язані з проростанням насіння, температура ґрунту для зернових повинна бути не нижче 4°C. Пізнє проростання та поява сходів через низьку температуру ґрунту може призвести до недостатньої кількості холодних днів для завершення процесу яровизації. По-друге, таке насіння піддається гниттю та розкладанню», — пояснив Рафал Марцінковський. 

Умови вологозабезпечення також є одним із ключових факторів успіху пізньої сівби пшениці, який передбачає відповідну підготовку ґрунту до сівби. Крім того, ущільнення ґрунту перешкоджає розвитку кореневої системи, через що рослини навесні менш підготовлені до посух, які стали звичним явищем в останні роки.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.