1 січня 2024, 19:00, Україна

Агросектор України зазнає збитків у розмірі $3 млрд через війну

Через проблеми з експортом сільськогосподарська продукція в Україні коштує дешевше, ніж на світових ринках. Про це в інтерв`ю «Укрінформ» розповів гендиректор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олег Хоменко.

Зростання витрат на виробництво, здорожчання вартості добрив, палива, насіння та інших ресурсів внаслідок війни. Це фактори, які спровокували збитковість аграрного сектору України цього року.

«Через війну аграрії не змогли повністю засіяти всі землі, а також зазнали збитків від посівів, які були знищені або пошкоджені внаслідок обстрілів. Тоді як у 2021 р. в Україні майже всі культури були прибутковими. Наприклад, виробництво озимої пшениці приносило прибуток $81 т, ріпака озимого — $325 т, соняшника — $322 т, сої — $274 т», — зазначив він.

За словами гендиректора УКАБ, у 2023 р. ситуація змінилася — усі культури, за винятком сої, збиткові. Виробництво пшениці збиткове на $36 т, ячменю — $83 т, кукурудзи — $56 т, соняшника — на $39 т.

«Соя, навпаки, залишається прибутковою культурою. Станом на жовтень 2023 р., виробництво сої приносить $15 т прибутку, а станом на липень 2023 р. — $93 т», — додав експерт.

Олег Хоменко зазначив, що соя зберігає прибутковість завдяки переробці та попиту на продукти переробки. Усі інші культури сьогодні аграрії виробляють собі у збиток.

Читайте також: Експорт зерна відстає майже на 25% від торішніх показників

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.