9 січня 2024, 10:00, Земля

Деградація ґрунтів найбільше проявляється через зниження врожайності основних с/г культур — фермери

Суттєвої деградації в Україні вже зазнало 33% сільськогосподарських земель. Це на 13% більше у порівнянні з довоєнним періодом, решта ж земель перебувають під загрозою.

Про це розповіли фахівці компанії «БТУ-ЦЕНТР» у репортажі «Деградація ґрунтів. Як долають проблему в агрокомпаніях та які є варіанти відновлення здоров’я ґрунтів на територіях, що постраждали внаслідок воєнних дій?», пише Kurkul.com.

Найбільше деградація ґрунтів в Україні проявляється у господарствах, які мають в обробітку понад 5 тис. га. Як розповіла Тетяна Хоменко, комерційна директорка «БТУ-ЦЕНТР», такі дані були отримані під час опитування агрогосподарств, яке проводив комітет з відновлення родючості ґрунтів.

За її словами, поки важко відповісти, чому саме в цих господарствах: чи через порушення оптимальної структури сівозміни, чи через використання важких пестицидів? 

 

У господарствах, які працюють у центральних регіонах, деградація найбільше проявляється через зниження врожайності основних с/г культур, порушення фізичних властивостей та руйнування структури ґрунту. На Сході — це теж зменшення врожайності, а ще — забруднення токсичними речовинами та втрата біорізноманіття. Та найбільше втрата врожайності і забруднення токсичними речовинами проявляються на Півдні, особливо в тих регіонах, які були в окупації.

Водночас відновлення родючості таких ґрунтів можливе за умови сприяння державних органів.

«Однозначно повинна бути державна політика щодо відновлення ґрунтів, які зазнали деградації внаслідок бойових дій. Потужні державні програми, моніторинг земель, відбір зразків, маркування — і потім з цим всім працювати. За скільки відновимо? Строки, на жаль, будуть залежати від ступеня забрудненості території. Не виключено, що на це підуть десятки років», — пояснив генеральний директор «БТУ-ЦЕНТР» Владислав Болоховський.

Читайте також: Завдяки біодеструкторам розкладання рослинних решток пришвидшується удвічі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.