10 січня 2024, 09:00, Садівництво

Ціна обліпихи дає можливість нормально працювати на ринку та заробляти — фермер

Фермерське господарство «Золото Карпат» зі Львівщини на площі 10 га вирощує обліпиху вже понад 7 років. За словами засновника підприємства Володимира Болюка, ця культура має чимало переваг для бізнесу.

Про це пише Kurkul.com з посиланням на журнал «Ягідник».

«Насамперед основна перевага полягає в її ціні. Ця культура дуже добре тримається на плаву, і ціна на неї завжди вигідна: вона або залишається стабільною, або ж з кожним роком росте. Колись вартість цієї ягоди стартувала з 50 гривень за кілограм, але з кожним роком вона збільшується на 5–10 гривень. Окрім того, ще одна перевага цієї культури полягає в тому, що, на відміну від інших садів, плантацію обліпихи не потрібно сильно пильнувати, адже люди не так крадуть її, як, приміром, грушу», — розповів садівник.

У господарстві «Золото Карпат» ростуть сорти обліпихи різних термінів достигання — як літні, так і осінні. Це дозволяє максимально продовжити час збору врожаю, тому збирати обліпиху там починають 15 липня, а закінчують 15 жовтня.

Водночас початок промислового плодоношення у кожного сорту різний. Так, є сорти, які родять уже на 3 рік після посадки, а є такі, в яких значно пізніше починається цей процес,

Володимир Болюк розповів, що впродовж останніх двох сезонів в Україні особливості реалізації ягоди змінилися. Якщо раніше обліпиху активно купували в Харкові та Одесі, то з початком повномасштабної війни це призупинилося. І якщо внутрішній ринок обліпихи в Україні досить непоганий, то серйозний гуртовий дуже постраждав.

«Якщо раніше в нас купували великі партії ягоди в різні області, то тепер ми працюємо трохи в іншому напрямку: продаємо обліпиху в Україні, але намагаємося налагодити контакти та шукаємо партнерів за кордоном, яких цікавлять великі обсяги ягоди. Але водночас наше підприємство завжди відкрите до співпраці з кожним», — зазначив фермер.

Загалом останнім часом чимало переробників з західних областей України відкрили для себе таку культуру, як обліпиха, та почали виготовляти з неї джеми, чаї тощо. Крім того, багато виробників переїхали зі східних і південних областей та релокували свій переробний бізнес.

Володимир Болюк також додав, що з початком повномасштабної війни ціна на ягоду теж змінилася. Наразі вона нижча, ніж була до війни, і становить приблизно 70 грн/кг.

«Так, змінився курс долара, який вплинув на собівартість, але загалом ціна обліпихи дає можливість нормально працювати на ринку та заробляти», — підсумував садівник.

Читайте також: Розсадник з Житомирщини в сезоні 2023 зробив ставку на нішеві ягідні культури

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.