11 січня 2024, 15:00, М’ясо

Свинарство стало прибутковішим за рослинництво

Модель «посіяв-зібрав» для українського агро більше не працює і працювати не буде. Про це йдеться у спецпроєкті «Той, хто зараз піде у тваринництво, не прогадає. Чи дійсно це так?», пише Kurkul.com.

«У нас в Україні такі підприємства просто зникнуть. Взяти аналіз по 2022 року. Ті аграрії, які мали в себе переробку, мали тваринництво, птахівництво, свинарство чи велику рогату худобу, де вони отримували молоко, вони зовсім по-іншому себе почували, ніж аграрій, який просто посіяв і зібрав», — розповів народний депутат Іван Чайківський.

Агрохолдинги вже підхопили новий тренд і почали активно вкладати кошти у збільшення поголів'я. KSG Agro у 2024 році лише за довгостроковими угодами планує поставити на ринок України близько 240 тис. голів поросят, що становитиме 8% ринку.

«В умовах ускладненого експорту рослинницької продукції, нами з початку війни ставку логічно та усвідомлено було зроблено саме на свинарство. Через блокаду портів та проблеми з логістикою ціни на зернові всередині країни впали до критичного мінімуму. Це стало величезною проблемою для більшості аграріїв. Але для такого вертикально інтегрованого холдингу як наш, це був додатковий ресурс для розвитку: свинарство різко стало набагато прибутковішим, ніж рослинництво», — розповів голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов.

KSG Agro поставив перед собою мету навіть відновити поголів'я у прифронтових областях, втрачене внаслідок війни та окупації. Аби мінімізувати ризики, викликані воєнним станом, підприємство нарощує виробництво за рахунок збільшення майданчиків, при цьому обмеживши кількість поголів'я на кожній фермі.

Читайте також: Україна втричі збільшила імпорт живих свиней

Сергій Касьянов вважає, що в українських свинарів — велике майбутнє. Річ у тому, що на сьогодні цілий ряд країн Східної Європи не виробляють достатньо свинини навіть для внутрішнього споживання. Наприклад, Румунія та Болгарія  власними потужностями задовольняють лише 25-30% потреб свого населення. Великим імпортером свинини (обсягом  $1,7 млрд на рік) є і Польща.

«Україна має як експортний потенціал, так і технології, спеціалістів, чого не мають, скажімо, в Болгарії та Румунії. І ми могли б в кооперації будувати потужності з виробництва свинини, створювати спільні підприємства. Це велика перспектива для українських свинарів», — додав Сергій Касьянов.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.