16 січня 2024, 09:30, Агрохімія

У 2023 році кількість агродосліджень зросла на 27%

Попри продовження бойових дій та збільшення викликів в агро, вітчизняні агровиробники не відмовлялися він наукової складової своєї праці. У 2023 р. кількість досліджень зросла на 27%.

Про це Kurkul.com розповіли в R&D-центрі Ukravit Institute.

«Повномасштабне вторгнення агресора позначилося на структурі посівів у господарствах різних форм власності та обсягів земельного банку. Тож зараз наші партнери, власники та агрономи господарств, прагнуть передусім оптимізувати витрати та зменшити собівартість. Досягнути цього, зокрема, можна за рахунок вчасно проведених досліджень. Йдеться про агрохімічний аналіз ґрунту, на основі якого можна скоригувати систему живлення та розрахувати мінімальні норми лімітуючого елемента, перевірку якості виробничих ресурсів та інші дослідження», — розповів керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець

Щоб забезпечити максимальну точність дослідження ґрунтів, у 2023 р. фахівці інституту запровадили нову послугу — автоматизований відбір ґрунту із прив’язкою до GPS-координат. Це дозволило створювати детальні карти забезпеченості полів елементами живлення та запроваджувати елементи точного землеробства. 

Читайте також: Держгеокадастр повідомив про індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік

Також популярністю в аграріїв користувалось дослідження на фальсифікацію добрив. 

«Щодо добрив, то відсоток фальсифікату на ринку за рік зріс в рази: кожен третій досліджений нами зразок мав відхилення від заявлених показників — від недостачі діючої речовини до «пустого» продукту, який містив лише наповнювачі або інші речовини», — зазначив керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков.

Якщо говорити про дослідження, які мали найбільшу популярність в сезоні, то це були посівні показники та захворюваність насіння.

«Насіннєвий матеріал перевіряли на весь спектр посівних якостей і фітопатологію, аби скоригувати норми висіву та підібрати оптимальні діючі речовини протруйників. Також пройшло перевірку чимало посівного матеріалу минулих років, який хотіли придбати аграрії чи просто був на залишках: адже з часом протруєне насіння втрачає свої посівні якості», — додав відзначає керівник агробіологічної лабораторії Володимир Конограй.

Попри складнощі з експортом, вітчизняні аграрії все одно реалізували врожай на закордонні ринки. А отже, масово досліджували збіжжя на показники якості та безпеки.

«Вимоги країн ЄС до нормування залишків пестицидів і вміст мікотоксинів у продукції досить жорсткі, а перелік регламентованих показників з кожним роком збільшується. Оскільки Ukravit Institute акредитований відповідно до ISO/IEC 17025, результати проведених нами досліджень зернових, зернобобових, олійних, плодово-ягідних культур і продуктів їх переробки, а також меду визнаються за кордоном, що спрощує процес реалізації врожаю, — зазначає Сергій Сальніков.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.