17 січня 2024, 13:40, Україна

Протести на польсько-українському кордоні призупинено на 1 місяць — заява

Асоціація підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України зробили спільну заяву щодо досягнення угоди між Міністерством інфраструктури Польщі та представниками організацій, які блокують пропускні пункти на кордоні з Україною. Про це пише Kurkul.com з посиланням на повідомлення Федерації роботодавців України.

Пропонуємо прочитати повний текст заяви:

Ми, Асоціація підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України (ФРУ), вітаємо досягнуту угоду, згідно з якою протестувальники на польсько-українському кордоні погодилися призупинити блокаду на 1 місяць, з метою надання можливості Уряду Польщі спільно з українською стороною виробити ефективну систему регулювання доступу до ринків обох країн.

Також ми хотіли б висловити окрему подяку представникам обох країн за те, що в основу цієї угоди покладено конструкцію, вироблену на платформі, створеній нашими асоціаціями в результаті двох раундів переговорів, які були проведені 8-го та 16-го грудня 2023 року у Варшаві. Важливо зазначити, що за результатами переговорів, у яких взяли участь як профільні асоціації та представники бізнесу з обох сторін, так і представники організацій, що протестують, було досягнуто попередніх домовленостей, які дозволили послабити блокаду пропускних пунктів та досягти низки компромісів з організаторами забастовки.

Висловлюємо сподівання, що уряди Польщі та України в найкоротші терміни зможуть виробити взаємовигідну систему, яка дозволить у майбутньому уникати подібних ситуацій, які мають вкрай негативний вплив на ринки обох країн.

Також хочемо зазначити, що Асоціація підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України (ФРУ) знаходяться у розпорядженні Урядів Польщі та України, та готові надавати всю необхідну допомогу для продовження медіації та напрацювання необхідних рішень.


Нагадаємо, вчора, 16 січня, польські перевізники досягли згоди з урядом щодо деяких вимог і призупинили свій протест на кордоні, який розпочався ще 6 листопада 2023 р.

Тим часом віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що  для України важливо зберегти та продовжити «транспортний безвіз», як необхідність підтримки економіки в умовах війни. В Мінвідновлення впевнені, що суттєвого впливу на ринок двосторонніх перевезень Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС не здійснила. У 2023 році співвідношення українських перевізників до польських склало 67% до 33%. До Угоди цей показник складав 60% до 40%.

Також він оприлюднив спільний перелік заходів для розблокування кордону, які Україна погодила з Польщею:

  • створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на Ягодин — Дорогуськ;
  • запуск спільної Робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю;
  • забезпечення перебування іноземних вантажівок в Україні до 60 діб;
  • відкриття пункту пропуску Угринів — Долгобичув для порожніх вантажівок;
  • початок пілотного проєкту на пункті пропуску Нижанковичі — Мальховіце без реєстрації в електронній черзі перетину кордону тривалістю в один місяць. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.