27 січня 2024, 09:00, Україна

Реформування ССО: в українських фермерів заберуть єдину перевагу

В Україні погодили Національну стратегію доходів до 2030 р., де фактично розписано як держава планує жити наступні 6 років. І для агросектору є невтішні дзвіночки. Зокрема у Національній стратегії пропонується реформувати спрощену систему оподаткування (далі ССО).

Про це йдеться у спецпроєкті «Спрощенку скасовують: чи є в цьому позитив та хто постраждає» на Kurkul.com.

За словами експертів, для фермерів це обернеться втратою єдиної переваги.

«Реалізація цих норм не призведе до досягнення запланованої Стратегією мети — зменшення зловживань великим бізнесом із застосуванням ССО. Такі норми на практиці призведуть до перетворення спрощеної системи на наближену до загальної, нею не зможуть скористатися сотні тисяч малих підприємців, яких приваблювала у ССО виключно її простота, відсутність обліку та помірні ставки», — зазначили фахівці економічних аналітичних центрів та експерти з питань податкової політики.

Читайте також: В Україні змінили порядок зупинення реєстрації податкових накладних

На їх думку, введення цих норм призведе до масової тінізації — фактично, повернення ситуації до 1999 р. 

«Зазначимо, що попередня спроба знищення ССО урядом Азарова у 2010 р. призвела до масових протестів, і, разом з подальшим погіршенням умов ССО, закінчилася втратою 2.2 млн легальних робочих місць у мікробізнесі», — доводять аналітики.

Окремо варто виділити недоцільність скасування спрощеної системи для аграрного сектору, бо це єдина перевага українських фермерів, яка компенсувала значні дотації, які надаються аграріям країн ЄС, дешеві кредити, які є у них, якісну судову систему в ЄС тощо. Також простота оподаткування і неможливість ухилення є дуже значними перевагами в умовах села як для платників, так і для контрольних органів.

Читайте також: Нові зарплати й податки — наскільки більше платитимуть фермери у 2024 р.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.