1 лютого 2024, 08:30, Україна

Попри війну українські аграрії ставлять рекорди з експорту сільгосппродукції — Пугачов

У 2023 р. частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% 2022 р. Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

За його словами, навіть в умовах війни вітчизняні експортери продовжують ставити рекорди за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки. За підсумками календарного 2023 року зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту заморожених ягід та інших фруктів — 87 тис. т, який перевищив рекорд 2022 р. — 84 тис. т.

Читайте також: За порушення правил експорту підприємців позбавлятимуть верифікації

За словами науковця, Румунія вперше очолила рейтинг найбільших імпортерів української агропродукції, закупивши її торік на суму $2875 млн. Частка цієї країни у вітчизняному експорті агропродовольства становила 2023 року 13%.

Китай посів у рейтингу друге місце. При цьому у вартісному вимірі Піднебесна збільшила обсяги закупівель української агропродукції. Якщо у 2022 році вартість поставок з України до цієї держави становила $1888 млн, то 2023 року збільшилися  приблизно на 18% — до $2220 млн. Частка Китаю у вітчизняному експорті агропродовольства склала торік 10%.

Туреччина, імпортувавши з України агропродукції на $1994 млн, зберегла за собою третє місце у даному рейтингу з часткою у 9%.

У десятку найбільших споживачів вітчизняної агропродукції також увійшли:

  • Іспанія ($1765 млн);
  • Нідерланди ($1274 млн);
  • Єгипет ($1066 млн);
  • Італія ($1045 млн);
  • Німеччина ($862 млн);
  • Угорщина ($471 млн).

Ці десять країн за минулий рік сформували для вітчизняних експортерів агропродовольства 69% валютних надходжень.

Ключовими продуктами вітчизняного аграрного експорту традиційно стали зернові культури, олії та жири, різні олійні, залишки харчової і переробної промисловості, а також м’ясо та субпродукти. Однак загальносвітова тенденція зниження світових цін на продовольство вплинула й на доходи українських експортерів, адже в сегментах м’яса, зерна та олій при зростанні кількісних обсягів закордонних продажів фіксувалось одночасне зниження виручки.

Характерною рисою 2023 року стало значне збільшення обсягів поставок за кордон вітчизняних цукру та кондитерських виробів з нього. 

«2024 рік, попри триваючу війну й активні бойові дії, а також збереження всіх основних підприємницьких ризиків, цілком може закріпити позитивні системні напрацювання, які здійснив агропродовольчий сектор в надскладних умовах двох попередніх років», — підсумував Микола Пугачов.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.