4 квітня 2016, 15:57, Україна

На реалізацію програми розвитку АПК залучать 47 млрд грн

Реалізація Державної цільової програми розвитку аграрного сектора економіки України на період до 2020 р. потребуватиме фінансування в обсязі 47,1 млрд грн, у тому числі 35,6 млрд грн за рахунок коштів державного бюджету, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Концепція відповідної програми затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України №1437-р і опублікована на сайті уряду.

Перший етап програми (2016 р.) передбачає розробку, ухвалення нових та внесення змін до нормативно-правових актів, що стосуються розвитку аграрного сектора економіки.

У ході другого етапу (2017-2020 рр.) передбачається проведення аналізу виконання заходів першого етапу, їх коригування та подальше виконання заходів програми.

Завдання і заходи першого та другого етапів будуть вказані у відповідних розділах програми, текст самої програми не наводиться.

Згідно з концепцією, у результаті виконання програми, зокрема, очікується збільшення обсягів виробництва валової сільськогосподарської продукції усіма категоріями господарств; збільшення обсягу експорту вітчизняної сільськогосподарської продукції на 3-4%, продукції харчової та переробної промисловості на 5-7%.

Очікується розширення площі виробництва органічної продукції та сировини, збільшення площі спеціальних сировинних зон; створення державного реєстру племінних сільськогосподарських тварин.

Планується розширення бази формування власних фінансових ресурсів агропідприємств та поліпшення умов доступу до зовнішніх джерел фінансування; вдосконалення системи державної підтримки сільгоспвиробництва; створення ефективної інформаційно-маркетингової системи.

У результаті виконання програми також очікується зменшення площі деградованих сільськогосподарських угідь; створення сучасної системи насінництва, збільшення експорту насіннєвого матеріалу, поліпшення племінних і продуктивних якостей тварин; зменшення рівня бідності населення у сільській місцевості та наближення розміру середньомісячної заробітної плати працівників сільського господарства до середнього рівня по галузях економіки.