8 лютого 2024, 10:00, Україна

Ukravit пропонує аграріям нову послугу — холодовий тест для насіння кукурудзи

Ukravit Institute розширив спектр досліджень посівного матеріалу. Відтепер в R&D центрі можна перевірити насіння кукурудзи на толерантність до низьких температур — провести так званий Cold test. Про це повідомила пресслужба Ukravit.

«Щоб встигнути «схопити» весняну вологу, аграрії досить часто проводять посів кукурудзи у ранні строки. Водночас оскільки температура ґрунту на той час зазвичай дуже низька, насінню рідко випадає можливість проростати в ідеальних умовах. Виробники посівного матеріалу вказують у сертифікаті показники лабораторної схожості насіння. Однак на питання, чи вдасться отримати дружні сходи за малосприятливих умов у полі, ці дані повною мірою відповісти не в змозі», — розповів керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков.

За його словами, щоб впевнитися, що придбане насіння здатне сформувати рівномірні сходи та стати запорукою високої майбутньої врожайності, Ukravi пропонує аграріям нову послугу — холодовий тест (Cold test).

В рамках дослідження вчені поміщають насіння кукурудзи в контрольовані умови, наближені до польових навесні, і пророщують. Отриманий результат наочно покаже, за яких температур можна висівати гібрид, аби одержати гарну схожість, та на яку густоту посіву аграрію орієнтуватися.

«Холодовий тест — дослідження для українського агро відносно малопоширене. Однак зважаючи на затяжні прохолодні весни із різкими перепадами температур, що дедалі частіше трапляються в наших кліматичних умовах, воно починає викликати неабияку зацікавленість у аграріїв. Надто — в умовах війни, коли посівний матеріал є значною складовою виробничих витрат, а від якісних та кількісних показників вирощеного врожаю залежать успішність агровиробництва та продовольча безпека країни», — підсумував Сергій Сальніков.

Читайте також: У 2023 році кількість агродосліджень зросла на 27%

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.