4 квітня 2016, 17:36, Зерно

Ранні зернові сіють повільніше, ніж торік

Через прохолодну весну темпи посіву ранніх зернових та зернобобових відстають від торішніх по всій Україні, пише прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

На кінець березня було засіяно 49% прогнозованих площ під ярим ячменем, 42% — вівсом, 71% — горохом. Найнижчі темпи посіву ярих зернових та зернобобових спостерігаються у природно-кліматичних зонах Полісся та Лісостепу. «Темпи посіву ячменю на Поліссі, порівняно з відповідним періодом минулого року, знизилися на 11%, у Лісостепу — на 20%, у а в Степу темпи випереджають торішні на 3%», — сказано у повідомленні.

Також додається, що вівса у зоні Полісся на кінець березня посіяли менше на 9%, ніж торік, у Лісостепу — на 14%, Степу — 11%. Посів гороху у Поліссі відстають на 29%, Лісостепу — на 27%, Степу — на 6%.

«Експерти УКАБ прогнозують, що обмежений запас вологи у ґрунті та нижчий темп посіву цих культур у цьому році, порівняно із минулим роком, можуть зумовити зменшення потенційної врожайності на 10% та відповідно зниження валового збору на 0,5 млн т», — йдеться у повідомленні.