11 лютого 2024, 12:00, Світ

В Іспанії під загрозою зникнення рис для паельї

Іспанському сорту рису, який традиційно використовується для приготування паельї, загрожує грибок після того, як Євросоюз заборонив пестицид, що використовують фермери. Про це пише Reuters.

Як зазначається, у 2018 р. ЄС заборонив використання трициклазолу, постановивши, що він може бути шкідливим для здоров'я людини. За словами фермерів, пестицид використовувався протягом 40 років для боротьби з грибком, що вражає рис «Бомба» в іспанських водно-болотних угіддях.

Три виробники рису в регіоні Валенсія заявили, що їхній врожай рису «Бомба» — сорту, який вирощується майже виключно в Іспанії, у 2023 році був удвічі меншим за середній 10-річний показник через грибок Pyricularia, який спричиняє рисову хворобу.

«Рис «Бомба» з великою ймовірністю може зникнути. Наш урожай буде втрачено через регулювання (ЄС)», — заявив фермер Мігель Менгет, який вирощує рис у природному парку Альбуфера у Валенсії.

Водночас великі експортери рису, такі як Бразилія, Індія та Камбоджа, широко використовують пестицид для захисту власних посівів.

Фермерів також обурює те, що ЄС досі дозволяє імпортувати невеликі обсяги фунгіциду – хімічної сполуки або біологічних організмів, що використовуються для знищення або затримання росту грибів та їх спор.

Наразі в Іспанії тривають акції протесту фермерів по всій території країни, щоб привернути увагу до своїх проблем.

Читати за темою: Єврокомісія відкликає законопроєкт щодо скорочення використання пестицидів фермерами

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.