15 лютого 2024, 10:00, Україна

На Львівщині фахівці зафіксували затоплення посівів озимини

У першій декаді лютого продовжувала утримуватися помірно тепла, як для цього періоду погода з опадами у вигляді дощу різної інтенсивності та кількості. Про це пише Kurkul.com з посиланням на інформацію фахівців НААН щодо агрометеорологічних умови та стану посівів сільськогосподарських культур в Україні.

За повідомленням Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН у Львівській області кількість опадів становила 15,9 мм (122% декадної норми). Ґрунт сильно зволожений.

«На полях з озиминою у понижених місцях рельєфу відмічається затоплення посівів, але це не призведе до незворотних процесів у рослин пшениці озимої, які можуть витримувати затоплення впродовж певного періоду. Перебування їх під водою у холодну пору року менш небезпечне, ніж у весняне водопілля за підвищених температур. Проте, надлишок вологи у ґрунті може призвести до погіршення умов аерації, зміщення у рослинах дихання в бік анаеробного, порушення метаболізму кореневої системи й надземних органів», — пояснили фахівці.

Загалом по Україні агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур протягом першої декади лютого були задовільні. У деяких регіонах (південний, східний, західний, частково центральний) починаючи з перших днів лютого середньодобові температури повітря перевищили біологічний мінімум (5°C), тому наразі рослини знаходяться у стані неглибокого зимового спокою.

На думку вчених такий температурний режим провокує активніше проходження фізіологічних процесів у рослинах озимих культур. Зимовий спокій озимини порушений і якщо втрата загартування за тривалої відлиги у першій половині зими швидко компенсується за рахунок вуглеводів, то майже не відновлюється у другій її половині.

Читайте також: Аграріям варто розпочати підживлення озимих — фахівець

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.