16 лютого 2024, 15:30, Україна

Біометанові заводи через нерентабельність зупиняють виробництво

«Галс Агро‎» зупинив виробництво біометану через економічну недоцільність. Наразі на заводі зупинено когенераційну установку, що очищає вироблений там біогаз до рівня біометану. 

Про це розповів керівник напрямку альтернативної енергетики компанії Олег Рябов, пише Latifundist.com.

За його словами, виробляти біометан для внутрішніх потреб агрохолдингу зараз немає сенсу, навіть за наявності безкоштовної біомаси. В нинішніх умовах набагато вигідніше використовувати викопні енергоносії. 

Нагадаємо, біометановий завод «Галс Агро‎» підключили до газорозподільних мереж України у квітні 2023 р.

Як розповів виданню Latifundist.com генеральний директор «Галс Агро» Сергій Кравчук, попри те, що завод підключили до газорозподільних мереж України, компанія досі не постачає біометан, оскільки влада гальмує надання дозволу.

«Ми у квітні запустили біогазовий завод, ми жодного кубометра ще не дали. Я взагалі не кажу про експорт, ми в систему (газорозподільчу — ред.) не можемо подати. У нас всі регламентні і технічні речі зроблені, погоджені, закриті і так далі. Нам тільки треба отримати дозвіл, щоб відкрити кран», — пояснив Сергій Кравчук.

Як додав Олег Рябов, установка збагачення біогазу до біометану на «Галс Агро» почне працювати одразу після відкриття можливості продавати це альтернативне паливо в Європу, де за нього готові платити €900-1200/1000 куб. м.

Також видання зазначає, що через нерентабельність не працює і когенераційна біометанова установка на біогазовому заводі VITAGRO.

До слова, як розповів у коментарі Укрінформу голова правління ГС «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха, побудовані в Україні біометанові установки не експлуатуються комерційно через відсутність митної процедури для експорту виробленого газу.

«Насправді в Україні й не було працюючих біометанових установок. Дві побудовані, повністю готові до експлуатації, але вони жодного дня не експлуатувалися комерційно», — зазначив експерт.

Він зазначив, що в Україні наразі неможливий експорт біометану через відсутність митної процедури. Це питання врегульовується на рівні законодавства — відповідний законопроєкт уже ухвалений у першому читанні.

«Зараз він активно готується до другого читання. Після прийняття законопроєкту в остаточній редакції Міністерство фінансів протягом місяця внесе зміни до наказів, що стосуються митниці. Це уможливить експорт біометану — й тільки тоді біометанові заводи запрацюють», — сказав Георгій Гелетуха.

Він наголосив, що через відсутність експорту біометану Україна втрачає валютні надходження, які можуть витрачатися на нові інвестиції, виплату зарплат та податків.

Читати за темою: В Україні планують збудувати 31 біометановий завод

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.