21 лютого 2024, 12:30, Україна

Сухі порти перетворяться в майданчики трейдингу — думка

Україні важливо диверсифікувати логістичні ланцюжки, тому будівництво терміналів на західному кордоні має сенс. Про це розповів комерційний директор компанії Spike Brokers Олександр Соловей у спецпроєкті «Термінали на західному кордоні будують всюди, де є можливість — ринок про сухопутні шляхи експорту агропродукції» на Elevatorist.com.

За його словами, перспективи логістичних хабів полягають ще й у тому, що аграріям західних областей зручніше експортувати врожай через кордон, а не везти в морпорти. Тому надалі сухі порти можуть перетворитися в майданчики для трейдингу.

Як зазначив Олександр Соловей, в перспективі на полях західних регіонів будуть вирощувати 35-40% загального врожаю зерна України, — це близько 25-30 млн т збіжжя на рік, яке треба буде продати.

«Щоб абсорбувати весь цей вал експорту через західні кордони, має бути готова інфраструктура. Ефективність перевантажувальних комплексів має бути на такому рівні, щоб забезпечити конкурентні ставки і конкурентну перевагу», — вважає Олександр Соловей.

Експерт прогнозує, що з часом вартість перевезення залізницею на захід знизиться. Ціна на залізничну логістику зросла через шалений запит експортерів після блокування портів. З умовних 30-35 євро вартість перевезення зерна збільшилася до 70-75 євро. Надалі залізнична логістика буде дешевшати після балансування товаропотоку до кордону та до стабільно працюючих портів.

Олександр Соловей вважає, що термінали на кордоні поступово перетворяться в точки трейдингу за аналогією з морпортами. Вони будуть формувати торгові потоки та гарантувати зацікавленість і попит на зерно з боку європейських покупців.

«Для того, щоб на західних кордонах були торгові потоки, потрібно мати термінали, на які сільгоспвиробники під час збиральної компанії зможуть привезти зерно, доробити його і продавати трейдерам. Ці термінали забезпечать інтерес від європейських торгових компаній. Відповідно, сформується стійка практика, яка сприятиме розвитку торгівлі на кордоні», — вважає експерт.

Читайте також: УДП планує забезпечити експортерам альтернативний логістичний шлях через Дунай

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.