25 лютого 2024, 15:00, Овочі

Овочівники можуть заробити на експорті замороженої цибулі — думка

В Україні практично всі фермери навчилися вирощувати цибулю. Чимало фермерів в Україні вирощують її з урожайністю 100 тонн з гектара. 

Водночас продавати сиру цибулю за кордон — це шлях в нікуди. Бо це сировина. Треба продавати цибулю вже переробленою. Таку думку висловив Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎»‎‎, пише Kurkul.com з посиланням на SEEDS.

«Дуже багато хто продає цибулю заморожену. Це той продукт, який має попит, і в якому вже є додана вартість. В Україні багато хто має не тільки тунелі шокової заморозки, а й прямі контракти з іноземними покупцями. Вони продають заморожену цибулю на експорт. Це цибуля нарізана, наприклад, кільцями або кубиками. Її купують, чистять, нарізають, заморожують у великих об’ємах, фасують в пакети і далі експортують. Це доволі цікавий бізнес. На сирій цибулі, чи картоплі заробітку великого, звичайно, що не буде. Це дешевий продукт. Треба намагатися продавати продукт з доданою вартістю», — пояснив Андрій Марущак.

За його словами, експортом замороженої цибулі займаються досить небагато українських підприємств.

«Це не фермерські господарства — це підприємства, займаються заморозкою. Вони просто купують, переробляють і експортують такий товар. І це цілком логічно — це ніша, яку має хтось заповнити, а результат такої роботи доволі ефективний», — зазначив експерт.

Читати за темою: На фоні падіння цін фермери відмовляються від продажів якісної цибулі

Нарізану і заморожену цибулю купують у Західній Європі, переважно сектор переробки і хорека. Така цибуля має попит серед власників барів, ресторанів, кафе, виробників напівфабрикатів.

Тож, якщо українські переробники матимуть постійний контракт з певною європейською мережею магазинів, чи ресторанів, це може стати постійним прибутковим бізнесом. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.