27 лютого 2024, 12:30, Олійні

Помилки при виборі гібридів соняшника: як уникнути негативних наслідків

Однією із найпоширеніших помилок, яких припускаються аграрії при виборі гібридів соняшника — є неправильний підбір гібрида для своєї ґрунтово-кліматичної зони. Про це розповів агроном «Всеукраїнського наукового інституту селекції» (ВНІС) Юрій Нагорний в матеріалі «Готуємося до посівної-2024. Як обрати гібриди соняшника та кукурудзи» на Latifundist.com.

Юрій Нагорний радить консультуватися з виробниками насіння, які допоможуть підібрати правильно гібрид. Бо знову-таки, інтенсивні гібриди «горять» на Півдні, а пізньостиглі не встигають висохнути на Заході.

Ще один з важливих критеріїв підбору — стійкість до вовчка.

«Аграрії впевнені, що якщо на їх полях 10 років не було соняшника, то й вовчка у них немає. Насправді соняшника на полі може і не бути, а от вовчок вже давно є. Адже він здатний паразитувати на бур’янах, переноситися вітром і технікою», — пояснив фахівець.

Наступна помилка аграріїв — неправильно підібрана технологія вирощування. Якщо поле заражене багаторічними бур’янами, то класична технологія вже не допоможе. Страхових і селективних гербіцидів для класичних гібридів дуже мало. Тому потрібно підбирати технологію соняшнику залежно від грунтово-кліматичних особливостей господарства, а також, від різновиду бур'янів на полі.

«Ще одна поширена помилка — занадто ранній посів. Чомусь аграрії думають, що якщо соняшник більш холодостійка культура, ніж кукурудза, то і висівати його треба як тільки сніг зійшов. Це можуть дозволити собі аграрії в Одеській області, ті, які займаються агровиробництвом в Ізмаїльському, Білгород-Дністровському районі, у яких вже у березні +10-15˚С. А ось аграріям Півночі та Заходу рекомендую все ж діждатися тепла», — зазначив Юрій Нагорний.

Отже, правильно обрати гібрид для свого господарства не така легка справа і підходити до неї треба з ясною головою. Як бачимо, враховувати потрібно не лише генетичний потенціал гібрида, а й свої грунтово-кліматичні умови, агрофон поля та технічні можливості.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.