28 лютого 2024, 12:30, Сільгосптехніка

Аграрії Півдня починають контрактувати пальне до посівної

Аграрії Півдня України (Херсонщини, Одещини та Миколаївщини) минулого тижня почали контрактувати пальне під посівну 2024. Про це розповів засновник ГК «Прайм» Дмитро Льоушкін у коментарі Delo.ua.

«Також на Півдні пожвавились вантажні перевезення добрив, проте це несуттєво вплинуло на загальну картину споживання», — додав він.

За оцінкою Дмитра Льоушкіна, у лютому відносно січня споживання пального комерційним транспортом знизилось на 10%.

Водночас, за даними експертів, страйк польських аграріїв поки не вплинув на ціну дизпалива та бензину в Україні, оскільки ці види постачаються через польский кордон автонормами в незначній кількості.

«Проблеми могли б виникнути у тому разі, якби польським протестувальникам вдалося перекрити залізничне сполучення між країнами. До того ж відповідні заяви та спроби зробити це були, але поліція не дозволила протестувальникам заблокувати залізничні переходи», — йдеться у повідомленні.

Як додав аналітик консалтингової компанії «НафтоРинок» Олександр Сіренко, передумов для значного зростання цін пального він не бачить.

«Я не бачу передумов для зростання ціни на бензин та дизельне пальне. Гуртовий ринок наразі залишається стабільним. Профіцит пропозицій на українському ринку допоміг стримати підвищення цін і вони зросли менше ніж в ЄС. Тому для роздрібних гравців також немає причин збільшувати ціни на стелах АЗС», — додав аналітик.

До слова, окремі агропідприємства Півдня вже розпочали сіяти ярі культури під врожай 2024 р. Зокрема, в поля вийшли аграрії Миколаївщини та Одещини.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.