7 березня 2024, 16:30, Україна

Виробництво насіння зернових української селекції скоротилось у 2,5 раза

Виробництво насіння зернових в Україні значно скоротилося за останні три роки і очікується, що ця негативна тенденція збережеться через виклики, пов’язані з повномасштабною війною.

Про це розповів завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук під час круглого столу «Ринок Насінництва: Виклики та Перспективи» від Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО), пише Kurkul.com.

«Протягом 2020-2022 рр. виробництво насіння української селекції зернових та зернобобових культур суттєво скорочувалось. Порівняно із 2020 р. у 2022 виробництво насіння основних зернових культур зменшилось більш як удвічі. Зменшення відбулось у розрізі усіх основних зернових культур», — розповів науковець.

За його словами, виробництво насіння зернових зменшилось зі 156 тис. т до 61 тис. т (скорочення 61%). 

Також за слова Олександра Захарчука, скоротилось і виробництво насіння олійних — з 6,2 до 2,9 тис. т. Найбільше знизилось виробництво насіння соняшника — з 3,4 до 1,5 тис. т.

«Протягом останніх років спостерігалась негативна тенденція зменшення виробництва насіння української селекції. І вона продовжується з року в рік. У 2023 р. цей показник не став кращим», — додав експерт.

За його словами, через виклики війни ця тенденція продовжиться.

Читайте також: Експорт українського насіння за рік зріс в 1,5 раза і випередив імпорт

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.