8 березня 2024, 15:30, Україна

У лютому знизились світові ціни на всі основні зернові культури

У лютому 2024 р. значення Індексу продовольчих цін ФАО (ІСЦФ) становило 117,3 пункту, що на 0,7% нижче за переглянутий січневий показник: зростання індексів цін на цукор, м'ясо та молочну продукцію було компенсоване зниженням індексів цін на зернові та рослинні олії. Про це пише Kurkul.com на основі звіту ФАО.

Так, у лютому середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 113,8 пункту, що на 5% нижче за січневий показник і на 22,4% нижче за показник лютого 2023 року.

Порівняно з минулим місяцем, було зафіксовано зниження світових цін на всі основні зернові культури. Найзначніше знизилися світові експортні ціни на кукурудзу: знижувальний тиск на ринок завдали очікування високого врожаю в Аргентині та Бразилії та конкурентні ціни на продукцію України.

Світові ціни на пшеницю також впали, насамперед унаслідок скорочення експортних котирувань на тлі високих темпів постачання з російської федерації, які чинили знижувальний тиск на ціни пшениці з інших країн, зокрема з ЄС. Подібно до цін на пшеницю і кукурудзу, світові ціни на ячмінь і сорго також дещо знизилися. 

У лютому середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО склало 120,9 пункту, що на 1,3% нижче за показник січня і на 11% нижче за показник аналогічного періоду минулого року. Таке скорочення головним чином пояснюється зниженням світових цін на соєву, соняшникову та ріпакову олії.

Читайте також: Виробництво ріпаку в Чорноморському регіоні може досягнути нового рекорду — прогноз

ІСЦФ на молочну продукцію ФАО у лютому склало 120 пункту, що на 1,1% вище за січневий показник та на 13,4% нижче за показник відповідного періоду минулого року. У лютому найбільше зросли світові ціни на вершкове масло, що зумовлено високим імпортним попитом з боку країн Азії та сезонним скороченням виробництва молока в Океанії.

У лютому після семи місяців зниження середнє значення Індексу цін на м'ясо склало 112,4 пункту, що на 1,8% вище за січневий показник. Найбільше зросли світові котирування м'яса птиці та яловичини, що головним чином пояснюється підвищенням попиту з боку провідних країн-імпортерів.

Середнє значення Індексу цін на цукор у лютому склало 140,8 пункту, що на 3,2% вище за січневий показник. Підвищенню цін сприяли прогнози щодо ймовірного зниження виробництва у двох провідних країнах-експортерах, Таїланді та Індії.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.