14 березня 2024, 14:00, Україна

На Закарпатті держпрацівники підробляли фітосанітарні сертифікати для експорту зерна до ЄС

На Закарпатті судитимуть двох працівників держустанов та митного брокера, яких підозрюють у виготовленні підроблених фітосанітарних сертифікатів для експорту зерна до країн ЄС. Про це повідомила Закарпатська обласна прокуратура.

Слідство встановило, що організував злочинну оборудку із виготовлення підроблених сертифікатів 50-річний головний інспектор відділу ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області разом із 30-річним співробітником Закарпатської обласної фітосанітарної лабораторії та 38-річною співробітницею брокерської компанії.

«Фігуранти видавали підроблені фітосанітарні сертифікати експортерам зерна за грошову винагороду. Без відбору зразків продукції вказували в документах дані про її відповідність вимогам і вносили все це до спеціалізованої інформаційної системи PHIS, доступ до якої є у співробітників Держпродспоживслужби», — зазначили у відомстві.

Фігуранти діяли за попередньо узгодженим планом: митний брокер шукала клієнтів і переконувала їх за оплату пришвидшити процес отримання необхідного пакету документів. Надалі дані щодо транспортних засобів і вантажу надавала співробітникам держустанов.

Правоохоронцям вдалося встановити майже сотню випадків видачі фальсифікованих таким чином фітосанітарних сертифікатів.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.