20 березня 2024, 11:30, Україна

Сушити зерно на щепі в 5 разів економніше, ніж на газу — досвід фермера

Рентабельність вирощування зерна в Україні останнім часом все більше наближується до нульового рівня, тому аграрії змушені економити на всьому, починаючи від добрив і закінчуючи доробкою збіжжя. Зокрема, встановлюють теплогенератори на альтернативному паливі. Про це йдеться у спецпроєкті «Сушка зерна на трісці — як стати економічно ефективним господарем та зберегти нервову систему» на Elevatorist.com.

Так, у ТОВ «Мрія» із Сумщини вирощують культури, які дають хоч якусь рентабельність: соняшник, кукурудзу, пшеницю, ячмінь, сорго, сою — досить широкий спектр, щоб дотримуватися сівозміни. Проте за кліматичних умов регіону більшість вирощуваного збіжжя потребує сушіння. 

Також у господарства є 170 га власних старих садів, які потребують санітарної обробки. Тож вихід напрошувався сам по собі — переробляти деревину на тріску та сушити на цій трісці зерно, подвійна користь для господарства.

Директор господарства Іван Чайка розповів, що ефективність роботи сушарки на газу та сушарки на щепі практично однакова — обидві просушують десь 200 тонн зерна на добу. Все зерно на сушарці з теплогенератором «НОВОГО ЕЛЕВАТОРА» просушували за один прохід, в регіоні кукурудза йшла з полів з вологою у 25-27%.

«Я не хотів би перехвалити, але реальність аж перевищила очікування. Результат — те, що ми очікували. Ми підраховували економію, яку отримали. За попередній сезон, коли ми сушили на пропані і на природному газі, витратили коштів на сам газ десь 12,5 млн грн. Цього року в нас пішло 2,5 млн грн, тому що ми використовували в основному тріску. Та сушарка, яка залишилася на пропані, була тільки на підстрахуванні», — розповів Іван Чайка.

Саме на трісці сушили пшеницю та ячмінь, сою, гречку та близько 3 тис. тонн соняшника. І лише коли пішла кукурудза, третину обсягів висушили на газовій сушці, аби прискорити процеси.

В господарстві вважають, що є також ще один аспект, який спонукає аграріїв відмовлятися від використання газу — неповоротка і вкрай забюрократизована робота постачальників блакитного палива. Тому і встановили теплогенератор, аби позбавити себе ще й цих проблем.

До того ж фермеру дуже подобається сама ідея відновлювальної енергетики, адже можна виділити певну ділянку землі під енергетичні рослини і тим самим менше шкодити довкіллю, забираючи з надр ресурси.

Читати за темою: USAID надасть співфінансування на будівництво зерносховищ в Україні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.