21 березня 2024, 12:30, Україна

Експорт біометану розблоковано — ухвалено законопроєкт №9546

Верховна Рада України у середу, 20 березня, ухвалила законопроєкт №9546 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану». 

Так, згідно із документом, митний контроль та оформлення біометану, що експортується, здійснюватимуть у порядку, передбаченому для природного газу.

В законопроєкті уточнюється, що митне оформлення здійснюватиметься на підставі відомостей щодо обсягів біогазу, який під час транспортування ГТС за своїми фізико-хімічними характеристиками може бути заміщений відповідним обсягом природного газу.

Очікуваними результатами впровадження законопроєкту є зменшення залежності від імпорту енергетичних ресурсів, сфери виробництва біометану, правова визначеність митного створення належних умов для розвитку та стимулювання виробництва біометану.

Нагадаємо, «Галс Агро‎» зупинив виробництво біометану через економічну недоцільність. Виробляти біометан для внутрішніх потреб агрохолдингу немає сенсу, навіть за наявності безкоштовної біомаси. В нинішніх умовах набагато вигідніше використовувати викопні енергоносії. А от експорт біометану неможливий через відсутність митної процедури.

Тож, прийняття законопроєкту №9546 має на меті розв'язати ці проблеми.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.