17 квітня 2024, 09:30, Україна

На Півдні росіяни забрали в України цілу аграрну індустрію — Іван Федоров

Через окупацію росією великої частини Запоріжжя в області було втрачено багато посівних площ, врожаю, елеваторів, агрогосподарств.... Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів голова Запорізької ОВА Іван Федоров, пише Kurkul.com.

«Ми втратили багато посівних площ. Врожай, який посадили. І той, що вже зібрали, і той, що був на елеваторах. Ми втратили сховища, де зберігався врожай. Втратили переробку. В окупації залишилося 2200 сільгосптоваровиробників, 32 елеватори ємністю 2 млн тонн зернових та олійних культур, п'ять підприємств з виробництва продуктів борошномельно-круп'яної промисловості», — зазначив Іван Федоров.

Також, за його словами, в окупації перебуває п'ять підприємств з виробництва олії. Два найбільші з них — Мелітопольський та Пологівський олійноекстракційні заводи. 

«На Півдні росіяни забрали у нас цілу аграрну індустрію. Руйнування агросектора — надкритичне. І незрозуміло, чим це закінчиться», — вважає Іван Федоров. 

Він додав, що через окупацію втрачено найкращі сади Запорізької області, зокрема, із мелітопольською черешнею. 

«Черешня з Мелітополя становила майже чверть ринку. Найбільший виробник мав 1200 гектарів садів. Він один щороку давав понад 2000 тонн ягоди. Так, зараз черешню вирощують на заході України і трошки на Херсонщині. Але це все — маленькі обсяги. У такій якості і кількості черешню неможливо вирощувати на будь-якій іншій території. Тому що у Мелітопольському районі багато сонячних днів, відповідний клімат та піщані ґрунти», — зазначив голова ОВА.

І додав, що в окупантів не стоїть задача слідкувати за нашими садами. Вони збирають врожай, продають його і просто виснажують землю і дерева.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.