21 квітня 2024, 09:00, М’ясо

Фермер з Одещини через нерентабельність планує майже втричі скоротити поголів'я овець

У кооперативі «Вікторія 1212» з Одещини майже втричі планують скоротити поголів'я овець. Про це розповів керівник Дмитро Артеменко, передає «Юг.Today».

Раніше в агропідприємстві розводили гусей, однак були вимушені відмовитися від цієї діяльності через неможливість бути платником єдиного податку четвертої групи. Зараз на фермі займаються вівчарством, а також вирощують зернові та зернобобові культури, зокрема кукурудзу, горох, льон, коріандр, соняшник, просо, овес, яровий та озимий ячмінь тощо.

Як зазначив фермер, з вівчарством ситуація дуже загострилась, адже зі зменшенням кількості населення та відповідних потреб в Україні, попит на таку продукцію знизився.

До повномасштабної війни підприємці продавали м’ясо, переробляли продукцію вівчарства, а також робили бринзу. Тепер навіть продаж шерсті у кращому випадку виводить фермерів в «нуль». Окрім того, м’ясо овець на півдні області коштує значно менше, ніж навіть в Одесі, а шлях до обласного центру у спекотну погоду та під час заторів значно впливає на стан та свіжість продукції.

«Собівартість продукції росте, ринку збуту немає, ціни немає — дуже тяжко. Ми ще далеко від Одеси. Були б ближче до обласного центру… Якщо баранина в Одесі 160-180 грн, а ми тут на місці продаємо 80-100 грн. Логістично ми невигідно розташовані», — пояснив Дмитро Артеменко.

Тому у господарстві поголів’я, яке сягало до тисячі овець, планують скорочувати майже втричі — до 300-400 овець. Дмитро Артеменко додав, що своєю справою наразі займається навіть не для прибутку, а щоб лише працювати далі.

«Проблеми у нас дуже великі, і займаюсь я цією роботою аби працювати. Розумні люди працюють аби заробляти, а ми працюємо аби працювати», — підсумував аграрій.

Читайте також: Соняшник і озима пшениця на півдні Одещини стали нерентабельними — фермер

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.