6 травня 2024, 08:30, Агрохімія

Як не втратити до 60% врожаю через дощі — думка

Тривалі дощі забезпечили ґрунти вологою, що є ключовим фактором для росту зернових. Однак, вологість у поєднанні з помірними температурами сприятливо впливає на розвиток комплексу хвороб, які можуть зашкодити як озимим, так і ярим зерновим. Про це розповіли фахівці UKRAVIT.

«Рекомендую провести профілактичні фунгіцидні обробки, щоб запобігти потенційним втратам врожаю, навіть якщо візуальні ознаки хвороб на посівах ще не спостерігаються», — говорить керівник департаменту агротехнолоій компанії Олександр Мигловець.

Для захисту зернових від хвороб та запобіганню інфікуванню Олександр радить використовувати інноваційний фунгіцид Капітал (150 г/л азоксистробіну, 60 г/л ципроконазолу та 50 г/л епоксиконазолу) з трьома активними компонентами та фізіологічною дією.

«Завдяки цій комбінації Капітал забезпечує широкий спектр контролю над різними захворюваннями, включаючи й ті, що з'являються на новому прирості», — пояснює фахівець.

За його словами, азоксистробін, що входить до складу препарату, рухається акропетально та трансламінарно, контролюючи збудників з чотирьох класів: аскоміцетів, базидіоміцетів, дейтероміцетів та ооміцетів.

Ципроконазол, на відміну від інших інгібіторів біосинтезу стеринів, володіє ширшим спектром дії завдяки своїм фізико-хімічним властивостям, здатності поглинатися та переміщатися в рослинах. Він пригнічує біосинтез стеринів, зокрема ергостеролу, в клітинах грибів.

Епоксиконазол, блокуючи утворення ергостеролу, робить неможливим формування клітинних мембран грибів, що призводить до зупинки їх розвитку.

«Капітал має виражену лікувальну дію проти комплексу хвороб зернових, контролюючи патогенів та блокуючи подальше поширення захворювань. Окрім цього, він сприяє кращому засвоєнню вологи, стимулює фотосинтез, балансує азотний обмін, пригнічує утворення етилену та подовжує період фотосинтетичної активності», — наголошує Олександр Мигловець.

Та додає, що це позитивно впливає на загальний ріст та розвиток культурних рослин, а значить — і на майбутню врожайність. Препарат зарекомендував себе як один з найкращих та найефективніших для застосування по прапорцевому листку в зернових колосових культурах.

Читайте також: На посівах озимих поширюються хвороби — Держпродспоживслужба

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.