8 травня 2024, 14:30, Зерно

Ціни на продовольчу пшеницю у новому сезоні сягнуть рекорду — прогноз

Зниження виробництва пшениці в Україні та світі, а також зменшення запасів — стануть вагомими чинниками рекордного зростання цін на продовольче зерно у новому сезоні. Про це розповіли аналітики кооперативу ПУСК.

Як зазначили аналітики, пропозиція пшениці значно зменшиться у новому сезоні. В Україні запаси не перевищують 5 млн тонн, а минулого року в цей час вони становили 8 млн тонн. На експорт у травні законтрактовано 1650 тис. тонн. За першими оцінками виробництво не перевищить 19-20 млн тонн проти 23 млн тонн, які зібрали минулого року. Відповідно, на експорт Україна зможе поставити у новому сезоні не більше 13-14 млн тонн.

«В ЄС очікують зменшення обсягів виробництва пшениці на 10 млн тонн, в США — також зменшення. У рф від прогнозів рекордного врожаю, переходять до очікувань зниження виробництва. В одних країнах прогнози понижують через погоду, а зокрема в США пшениця  не була прибутковою для фермерів, тому її посіяли менше. Оскільки знижуються запаси і виробництво, маємо мінус 2-3 млн т експортного потенціалу в Україні — це об’єктивні чинники для того, що пшениця буде дорожча у новому сезоні. Ціни на рівні $200-210/т продовольчої пшениці — це мінімум, який побачимо вже восени-взимку», — вважають у ПУСК.

Аналітики запевняють, що додатково «підштовхувати» і біржу і трейдерів будуть погодні ризики.

Наразі ж, за інформацією аналітиків, на продовольчу пшеницю вже зростає попит та ціна, покупці акумулюють запаси. Ще один чинник, який сприяє активізації торгівлі українською пшеницею — здешевлення логістики.

«До кінця поточного тижня умовні ціни на пшеницю на базисі СРТ будуть становити: $190-195/т на малій воді, $180-185/т у глибоководних портах, $205-210/т на умовах DAP/CIF Констанца. Але у новому сезоні продовольча пшениця може сягнути рекордних цінових позначок, що відбудеться не раніше вересня», — підсумували у ПУСК.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.