8 травня 2024, 18:30, Україна

З гектара бавовнику аграрії зможуть отримувати до 1 000 доларів

Українські аграрії довго шукали культуру, на яку б вони хотіли переключитися з зернових. Наприклад, у Бессарабії прибутку від зернових або немає, або він дуже малий. Такою культурою може стати бавовник.

Про це розповів голова Комітету ВР з питань агарної політики Степан Чернявський в інтерв'ю «Українській Службі Інформації».

За його словами, з яких культур доцільно буде переходити на бавовник буде відомо з часом.

«Але, якщо наш аграрій або будь-який інвестор побачить в цьому прибуток, думаю, що проблем з інвестуванням не буде. По-друге, ще є домовленості з західними донорами, грантами, які на цьому етапі готові допомогти. Вони вже розробляють програми для підтримки аграріїв, які вирощуватимуть бавовну в Україні. Допомога буде надаватися фінансова, або насінням. Вже є попередні домовленості, підтримка буде також надаватись у закупівлі комбайнів, техніки, яка буде збирати цей бавовник. Від 50 до 100 тисяч євро може надаватися підприємству. Ще додатково будуть надані кошти для посівів», — зазначив Степан Чернявський.

Читати за темою: На Одещині закладуть тестові поля бавовнику

За попередніми даними, аграрії Одещини зможуть отримувати десь від 700 до 1 000 доларів з гектара бавовнику.

«Бавовник — це культура з практично безвідходним виробництвом. Планується створення великого ланцюга підприємств, які будуть вирощувати бавовну не тільки, як сировину для пороху, а й також як сировину для легкої промисловості та інших галузей, зокрема, для олійного виробництва. За два-три роки наш регіон буде займатися на повну цією культурою», — пояснив Степан Чернявський. 

В першу чергу, бавовник вирощуватимуть для оборонного сектору. Сировина для пороху складатиме десь 20% від всього посіву бавовнику.

«Є в нас запит від Міністерства стратегічного розвитку на 10 тисяч тонн, стільки їм потрібно для виробництва пороху. А для того, щоб виростити стільки — потрібно десь 15-25 тисяч гектарів бавовни», — розповів голова комітету.

Все інше — це насіння бавовни — з нього робитиметься технічна та харчова олія. Остання буде йти на їжу, технічна — на будь-які хімічні продукти, це великий асортимент продукції, у який додається така олія.

Також будуть залишки від перероблення насіння в олію, — це шрот, корма для тваринництва.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.