9 травня 2024, 15:00, М’ясо

Українське свинарство має можливість замістити частку ЄС на світовому ринку м’яса

Згідно з даними Єврокомісії, минулого року ЄС експортував загалом 4,21 млн тонн (вага туші) свинини та продуктів із неї. Це на 19% менше порівняно з 2022 р. Про це пише МітНюз.

Як зазначається, у 2023 р. спостерігалось зниження експорту в усіх напрямках, окрім Сполученого Королівства (+7%), з помітним зниженням на 25% і 32% до Китаю та Філіппін. Частка Китаю в загальному експорті ЄС у 2022 році зменшилася з 30% до 27% у 2023 році. У 2020 році його частка досягла максимуму в 52%, що стало причиною збільшення європейського експорту у 2019 і 2020 роках. 

На думку експертів Центру підвищення ефективності у тваринництві, дана тенденція означає, що українське свинарство має можливість замістити частку ЄС на світовому ринку м’яса.

«Розвитку свинарства в Україні сприяють низькі ціни на корми, менша вартість праці ніж в ЄС, відсутність жорстких екологічних норм, а можливість використання відходів від виробництва біоетанолу та спирту (спиртова барда) у годівлі свиней здатне перетворити галузь на одну із провідних у світі. Кожен з цих факторів розв’язує руки бізнесам, і за умов подолання основних перепон у свинарстві, таких як африканська чума свиней, стрімкий розвиток стане помітним вже у найближчі роки», — йдеться у повідомленні.

Читати за темою: Україна нарощує експорт м’яса птиці

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.