9 травня 2024, 09:30, Україна

Науковець прогнозує недобір врожаю пшениці

На фоні аномального підвищення температури та відсутності опадів у весняний період відбувається зменшення продуктивності рослин озимих зернових культур у багатьох регіонах України. Про це розповів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко, пише Kurkul.com.

За його словами, торік аграрії мали непоганий врожай озимої пшениці, проте не було ціни на неї.

«Цього року я прогнозую, що буде навпаки — урожаю не буде, але буде ціна. Цьогоріч дуже рано відновилась вегетація озимих і зазвичай коли раннє відновлення вегетації завжди формується дуже високий врожай, оскільки більше шансів утворення додаткових пагонів кущення у весняний період. В багатьох господарствах так і було. Проте потім відбулось аномальне потепління і стрімке наростання температур при якому рослини йшли в ріст, але не розвивались», — пояснив науковець. 

За його словами, з чотирьох-п'яти пагонів кущення продуктивними виявився лише один. Крім того, на фоні стрімкого наростання температури повітря опадів практично не було.

Як додав Сергій Авраменко, на полях, де не вносили азотні добрива, ситуація «плачевна». Рослини блідо-зелені, невисокі і продуктивності від них не варто очікувати.

«При нормальній кількості опадів ці пагони були б продуктивними. Зараз вони просто відмирають і вже ніяким чином ви не зміните ситуацію», — зазначив науковець.

За його словами, схожа ситуація була у 2018 р. Тоді перші дощі випали у фазі прапорцевого листка, приблизно у середині травня.

Як додав Сергій Авраменко, наразі потенціал пшениці приблизно 2-2,5 т/га. Якщо будуть дощі, то максимум 3 т/га.

«А тепер що буде відбуватися із ціною пшениці — у нас як завжди, коли її багато — ціни немає. Цього року ситуація зміниться частково на користь аграріїв, оскільки буде великий недобір врожаю. На фоні цього буде зростати ціна на пшеницю і на всі інші культури. У виграші будуть навіть ті, хто з певних причин не продали урожай 2023 року. Цього року вони будуть його продавати у півтора чи навіть у два рази дорожче. Тому не поспішайте продавати. Повірте ціна на нього буде рости. Це мій прогноз суб'єктивний. Хоча, можливо, він і помилковий, проте на більшості полів Харківської, Донецької, Дніпропетровської, частково Полтавської областей ситуація приблизно однакова», — підсумував Сергій Авраменко.

Читати за темою: Ціни на продовольчу пшеницю у новому сезоні сягнуть рекорду — прогноз

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.