27 травня 2024, 14:30, Молоко

У відносно безпечних регіонах України ферми збільшують поголів’я корів

Попри щорічне зменшення кількості великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні, деякі молочні ферми збільшують чисельність високопродуктивних корів. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За попередніми даними Мінагро, станом на 1 травня 2024 р. в Україні утримується 2 млн 376,8 тис. голів ВРХ. Зокрема 1 млн 264,6 тис. корів. Порівняно з квітнем 2024 р., кількість ВРХ зросла на 46,3 тис. голів (+2%), а кількість корів — на 800 голів (+0,1%).

Порівняно з минулим роком кількість ВРХ скоротилася на 176,4 тис. голів (-7%), зокрема корів — на 91,9 тис. голів (-7%). Близько 39% тварин утримуються на промислових підприємствах, а 61% — у господарствах населення.

«Скорочення поголів’я ВРХ є давньою проблемою через відсутність ефективної державної підтримки молочного скотарства. Війна лише погіршила ситуацію, призвівши до загибелі ВРХ в прифронтових регіонах через обстріли, втрати тварин на окупованих територіях, а також їх конфіскацію російськими окупантами. Поранених тварин фермери відправляють на вибраковку, що також зменшує поголів’я», — зазначив Георгій Кухалейшвілі.

За його словами, чимало фермерів утримуються від збільшення поголів’я корів в умовах війни та дефіциту обігових коштів. Вартість утримання корів зростає через зменшення рентабельності виробництва молока та зростання витрат на корми, дизельне пальне та електроенергію.

Згідно з дослідженням «Україна: вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва», виробничі витрати зростають швидше, ніж ціни на готову продукцію, і очікується подальше зростання вартості кормів.

«Водночас є обережний оптимізм щодо зростання кількості молочних ферм у відносно безпечних регіонах, які модернізують свої потужності та нарощують високопродуктивне поголів’я корів. За даними АВМ, близько 40 господарств впроваджують такі заходи», — йдеться у повідомленні.

Найбільше постраждали присадибні господарства, де скорочення поголів’я ВРХ відбувається швидшими темпами. Промислові підприємства виявилися більш стійкими до наслідків війни. За даними Мінагро, поголів’я ВРХ зросло у кількох областях: Тернопільській (+12%), Миколаївській (+6%), Закарпатській (+6%), Хмельницькій (+4%), Івано-Франківській (+3%), Черкаській (+2%) та Вінницькій (+1%) порівняно з минулим роком.

Близько 54% загального поголів’я ВРХ утримується в наступних областях:

  • Хмельницька – 218,2 тис. голів;
  • Вінницька – 191,1 тис. голів;
  • Полтавська – 185 тис. голів;
  • Тернопільська – 148,3 тис. голів;
  • Одеська – 142,4 тис. голів;
  • Чернігівська – 127,3 тис. голів;
  • Черкаська – 129,3 тис. голів;
  • Закарпатська – 132,3 тис. голів.

Читайте також: Експорт молочних продуктів перевищив імпорт — АВМ

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.