8 червня 2024, 09:00, М’ясо

Україна може отримувати щороку €6 млрд внаслідок чотирикратного збільшення поголівʼя свиней

Зерно-Свині-Мʼясо — це ланцюг доданої вартості, що здатний збільшити додану вартість до €6 млрд в рік і, навіть, більше, в противагу експорту зерна, що майже не залишає доданої вартості в Україні. Про це розповів голова Асоціації «Мʼясної галузі» та Центру підвищення ефективності у тваринництві Микола Бабенко.

Детальніше про ланцюг доданої вартості у тваринництві ви можете дізнатись на форумі «Зерно. Свині. М’ясо – 2024», який відбудеться 12 червня у Києві. Зареєструватись на захід можна на сайті, або за телефоном +38 (063) 502-46-62.

«Є багато механізмів наповнення податками бюджет. Стимулювання збільшення в рази виробництва галузей, що мають високу додану вартість — найкращий, ми в цьому переконані. Наприклад, експорт зерна не приносить в бюджет майже нічого, одночасно переробка зерна на біоетанол, годівля свиней відходами з виробництва біоетанолу та експорт свинини — це сотні відсотків доданої вартості в Україні, мільярди євро на тому самому зерні, що експортується. Шість мільярдів євро доданої вартості економіка України може отримувати додатково щороку лише з чотирикратного збільшення поголівʼя свиней в Україні, до рівня 1991 року», — пояснив Микола Бабенко.

За його словами, стимулювання розвитку галузей з високою доданою вартістю, таких як свинарство та м'ясна галузь, може стати альтернативним внутрішнім ринком збуту українського зерна. Зараз свинарство споживає лише 2 млн тонн зернових, а здатне споживати 10 млн тонн щороку. 

Читати за темою: Українське свинарство врятує лише експорт

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.