30 червня 2024, 09:00, Україна

Україна збільшила експорт равликів

В першому кварталі 2024 р. Україна експортувала 217 тонн равликів — у 2,1 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це пише business.rayon.

Головними покупцями українських молюсків були Іспанія (84%), Грузія (6,8%) та Греція (5,1%).

«Коли ми заснували равликовий бізнес у 2018 році, то мали 242 ферми. Наразі популяцію довелося зменшити, адже попит впав в рази. Звісно, що однією з причин стала і війна. Змінилася і різниця в споживанні», — розповіла Юля Хоміцька, засновниця ферми «VerbaraVLyk2020» з Рівненщини.

На фермі вирощують два види середземноморських равликів — Helix Aspersa MULLER, Helix Aspersa MAXIMA. 

«Ми експортуємо равликів у Францію, Італію, Іспанію, Португалію, Литву. Але вони мають бути певного розміру, виду та форми. Важливо, що для експорту равлик повинен бути певних розмірів: MULLER — 8-12 грамів розмір мушлі від 1,5-2,5 сантиметрів, MAXIMA — 12-30 грамів розмір мушлі від 2,5 сантиметрів», — розповіла Юлія Хоміцька.

Читайте також: В ДАР стартує прийом заяв від фермерів на земельну дотацію та утримання тварин

З  квітня на фермі стартує сезон виселення равлика на поле. У червні відбувається активний ріст молюска, а з серпня по жовтень — збирають врожай. Відправка равликів на експорт розпочинається у серпні і триває до березня. Переробляють равликів упродовж року, залежно від кількості споживання і реалізації.

Ферма не лише вирощує равликів, а й має власну переробку. Виготовляє невеликий асортимент продукції — мариновані равлики з трьома соусами, ексарго та ікру равлика.

Експорт має свої труднощі й залежить від країни, адже у всіх різні вимоги. Відрізняється вид пакування, тара, терміни зберігання, обмін продукції, цінова політика, доставка. А ще багато інших особливостей.

«В Європі живий равлик коштує від трьох до 17 євро за кілограм, а в Україні — від двох до трьох з половиною євро за кілограм. Ікра равлика коштує в Україні по 500-600 гривень за баночку 100 г. У Європі ціни значно вищі», — пояснила підприємиця.

За кордон живого равлика відправляють в стані анабіозу.

За словами фермерки, в Україні культура споживання равликів нерозвинена. Тому на фермі відкривають туристичні локації, проводять екскурсії, аби ознайомити людей з культурою споживання та розповідають про корисні властивості.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.