1 липня 2024, 11:30, Україна

Україна розширила пропускні можливості зернового коридору

Україна від початку 2024 року розширила пропускні можливості зернового коридору та усунула можливість дистанційного мінування моря.

Про це заявив капітан 3 рангу, речник ВМС ЗС України Дмитро Плетенчук в ефірі телеканалу «Ми-Україна», пише Kurkul.com.

«Ми змогли розширити наші пропускні можливості щодо нашого зернового коридору. Стабільності стало більше, так. Остання небезпека, яка була доступна для росіян — це мінування дистанційне з літаків. Цю небезпеку так само було усунуто. Залишається небезпека застосування ракетного озброєння і дронів-камікадзе. Тут нам є над чим працювати», — сказав він.

Дмитро Плетенчук додав, що росіяни намагаються шукати якісь нові рішення, проте ситуація залишається незмінною.

За даними Мінагрополітики, у 2023-2024 маркетинговому році офіційна статистика експорту зерна з України покращилася і все це завдяки діючому зерновому коридору.

Так, цього сезону Україна експортувала понад 50 млн тонн зернових і бобових культур, що на понад 3% більше порівняно з попереднім періодом.

За даними аналітиків Spike Brokers, наразі спостерігається поступове відновлення попиту на водний фрахт з боку експортерів через торгову активність з ранніми зерновими. Одночасно поновлення обстрілів суден, що прямують Червоним морем, спричинило підвищення фрахтових тарифів на панамакси.

«Активність вантажних потоків через Дунай сприяла незначному підвищенню тарифів у сегменті барж. Водночас фрахтові ставки на хендісайзи та костери утримуються на минулому рівні», — додали брокери.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.