3 липня 2024, 15:00, Зерно

Трейдери розповіли про основні фактори впливу на ціни зернових і олійних в новому сезоні

За очікуваннями трейдерів, найвпливовішим фактором на цінові рівні зернових і олійних в Україні залишиться логістика. А на саму логістику опосередковано впливає можливість бронювання працівників аграрного сектору.

Про це йдеться у спецпроєкті «Безперервний зерновий сезон — з якими ціновими тенденціями Україна входить в 2024/25 МР» на Elevatorist.com.

«Зараз ситуація багато в чому залежить від того, скільки людей фізично залишаться працювати в бізнесі. За умов прагматичної політики в цьому питанні ситуація може поступово вирівнятися, що дозволить працювати всьому зерновому комплексу — елеваторам, виробникам, трейдерам, індустрії логістики, підтримувати все ж таки якусь економіку», — розповів виданню співрозмовник-трейдер.

Читайте також: Бізнес спільнота просить терміново вирішити 5 ключових проблем з бронюванням

За його словами, головне — зібрати зерно.

«Тоді стане зрозумілішим, яким є зерновий баланс, від нього вже можна порахувати обсяги постачань на зовнішні ринки. Зрозумілим стане і питання якості врожаю. І тоді ж можна буде оцінити ступінь впливу на ринок погодного фактора — посухи та весняних заморозків», — додав трейдер.

До слова, цьогоріч від різноманітних несприятливих погодних умов так чи інакше постраждали посіви в багатьох країнах. В Україні травневі морози та посуха негативно відобразилися на розвитку культур, у рф заморозки також вразили поля, у Франції — сильні дощі.

За словами фахівців, прогнозувати на довгий термін зараз ніхто не береться, бо велика кількість факторів невизначеності. Більшість гравців ринку чекають на реакції фізичного ринку, який більш обережний та прагматичний. Та й взагалі, в кожній компанії все відбувається індивідуально: свій апетит до ризику, стратегії; бачення і поведінка абсолютно різні.

«Чим для мене привабливий цей бізнес вже 20 років — ти вважаєш, що все вже спрогнозував, але кожен рік настільки унікальний, стільки коректив, ситуація взагалі може розвернутися у інший бік. Тим більше зараз, під час війни, цих факторів в рази більше, прогнозувати важко», — резюмував трейдер.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.