3 липня 2024, 14:00, М’ясо

Виробництво біоетанолу подвоює прибутки від свинарства — експерт

Багато хто не повʼязує пальне та свинарство, забуваючи про біоетанол. Але багато країн в цьому бачать перспективу.

Про це йдеться у спецпроєкті «Українське свинарство: м’ясо для ЗСУ, вакцина від АЧС та біоетанол» на Kurkul.com.

Як зазначив керівник Асоціації «М'ясної галузі» та ГС «Центр підвищення ефективності у тваринництві» Микола Бабенко, виробництво біоетанолу подвоює прибутки від свинарства. 

Наприклад Китай до російсько-української війни купував до 8-12 млн тонн кукурудзи, щоб отримати дешевий протеїн для нарощування м'ясної галузі. Якщо зерно розкласти на білки та жири, а вуглеводну частину перетворити на біоетанол, то протеїнова частина для розвитку тваринництва стає дешевшою.

«Китай запозичив цей приклад в американців і європейців. Зараз вони треті у світі з виробництва біоетанолу. Це дозволяє їм отримувати найдешевшу свинину та дешеву шкіру, яка є основною сировиною для легкої промисловості», — повідомив виконавчий директор «Укрбіоетанол» Тарас Миколаєнко.  

Читати за темою: Україна може отримувати щороку €6 млрд внаслідок чотирикратного збільшення поголівʼя свиней

Він розповів, що американці почали впроваджувати біоетанолову програму на початку 2000-х років, щоб забезпечити країну дешевим протеїном для виробництва м'яса. На сьогодні 40% американської кукурудзи переробляється на біоетанол. Завдяки цьому американці лідери у світі з експорту курятини, оскільки отримують протеїн майже безкоштовно.

Європейці перейняли цей приклад і також впровадили біоетанолову програму. Наразі вони переробляють до 20 млн т зернових і використовують 5-6 млн т спирту як пальне. 

«Використовуючи біоетанол, ми можемо значно покращити економіку свинарства і зробити продукцію м'ясної галузі України конкурентоспроможною на глобальному ринку. Щогодини ми імпортуємо нафтопродуктів на $400 тис. Ці гроші йдуть нафтовим компаніям і опосередковано можуть потрапляти агресору. Тому потрібно працювати всією країною, переймаючи європейський та американський досвід, впроваджуючи програми біоетанолу для отримання дешевого протеїну. Це важливо для м'ясного господарства, а також для державної енергозалежності», — зазначив Тарас Миколаєнко. 

Читайте також: Після раптового падіння ціни на живих свиней почали рости

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.