7 липня 2024, 09:00, Україна

Фермери Херсонщини врожай збирають під обстрілами

В агропідприємстві фермера з Херсонщини Андрія Повода тривають жнива. Врожай збирають під обстрілами. Склади, де зберігалось зерно, зруйновані внаслідок бойових дій. Розмінування працівники агропідприємства проводили власними силами. Про це аграрій розповів Суспільному.

Як зазначив Андрій Повод, наразі зібрали ярий ячмінь, горох, з ранніх зернових залишилась озима пшениця.

«В принципі, врожай для Півдня України нормальний. Слава Богу і за це. Єдине, що збираємо під обстрілами, поля горять. Від вирощування до збирання цей цикл став можливим завдяки благодійному фонду Говарда Баффета «Жнива Перемоги», оскільки на посівну нам дали трактор із сівалкою. Зараз нам також надали зернозбиральний комбайн, тому що наш комбайн був спалений окупантами та наразі перебуває на українсько-польському кордоні, як демонстрація вартості українського зерна», — сказав фермер.

За словами Андрія Повода, держава наразі частково звільнила господарство від податків. Для посівної аграрій отримав дві тонни насіння у рамках програми продовольчої с/г організації ООН. Для його підприємства така кількість замала, проте з насіння також допомогли два аграрії з Одещини: Голубенко Олексій та Кюссе Роман.

«Один дав 25 тонн озимої пшениці, інший — 37 тонн ячменю. Тільки завдяки допомозі колег-фермерів з Одещини ми змогли посіяти й зараз вже зібрати врожай», — розповів фермер. 

Зібране збіжжя цьогоріч зберігатимуть у спеціальних зернових рукавах, наданих обласною владою, Міністерством аграрної політики та продовольчою сільськогосподарською організацією ООН. Оскільки зерносклади господарства зруйновані внаслідок бойових дій.

Читайте також: Попри обстріли на Донеччині продовжують працювати понад 500 сільгосппідприємств

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.